50ste Benelux Kampioenschappen

– Royal Yacht Club van België –
– Watersportvereniging Scharendijke –
Brouwershaven,  Grevelingen,  Zeeland
– 13, 14 en 15 augustus 2022

Open voor de eenheidsklassen:

  • Eenzitters: Finn, Contender, RS Aero, Europe, ILCA 6 (Laser Radial), ILCA 4 (Laser 4.7) Musto Performance Skiff
  • Tweezitters: Cadet, RS Feva, Snipe, RS 500

De Benelux Kampioenschappen richten zich op de in Nederland en België actueel populaire eenheidsklassen, voor zowel jeugd als volwassenen, zowel eenpersoons- als tweepersoonsboten.

De wedstrijdbanen op de Grevelingen kennen de vrije windomstandigheden als op open zee, maar de golfslag is beperkter.

De populairste eenheidsklassen en kollossale sfeer

Voor deze jubileumeditie staan er terug drie wedstrijddagen op het programma. Voor de Finn-klasse, die de jongste jaren weer nieuwe zeilers trekt, wordt dit het Open Belgisch Kampioenschap. De haven van Scharendijke is goed geschikt om een grote vloot wedstrijdboten en hun begeleidende boten te ontvangen.

Jubileum animatie
ontbijten en Zeeuws- en Aziatisch buffetten op zaterdag en zondagavond, plus een Finn Happy Hour voor de zeilers, een jubileumparty maar ook een herinnerings-receptie voor de organiserende clubs, Zeeuwse en plaatselijke overheden en andere betrokken instanties die de Benelux kampioenschappen in al deze jaren mogelijk hebben gemaakt.

_______________________________________________________________

50 jaar Benelux Kampioenschappen voor eenheidsklassen Brouwershaven, Grevelingen, Zeeland


De definitieve afsluiting van het Brouwershavense Gat tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van de provincies Zuid-Holland en Zeeland, komt in 1970 in zicht. De Brouwersdam, die als onderdeel van de Deltawerken de Noordzee zal buitenhouden gaat het daaropvolgende jaar dicht. Meteen komen watersport en pleziervaart in beeld. Als de plannen voor een jachthaven in Brouwershaven worden getekend, is de WSV De Kaag geïnteresseerd in de exploitatie ervan. De Kaag reserveerde van bij aanvang 350 ligplaatsen.

Ook het interessante, open wedstrijdwater, geschikt voor grote evenementen in het Zuiden van Nederland is héél aanlokkelijk. De Kaagplassen zitten zowat vol en de eenheidsklassen blijven groeien.

In ’71 organiseert de WSV De Kaag dan ook wedstrijden voor Flying Dutchman, 470, Yngling, Flying Junior, Vaurien maar ook Solo, OK-jol en Finn. Na een dip, het jaar later, vraagt de vereniging opnieuw een wedstrijdvergunning aan, terug met meerdere klassen en ook de Laserklasse. In 1974 organiseert de Royal Yacht Club van België er haar wedstrijden. De RYCB was van bij aanvang actief in Zeeland, kijk naar de jachthaven van Wolphaartsdijk aan het Veerse Meer, dat in 1961 werd gesloten.

Noord-Zuid

In de annalen van de Brouwerse Benelux kampioenschappen staat dat het tot een eendrachtige Noord-Zuid samenwerking komt. Hiermee, zo luidt het, worden de oude banden tussen de KWV De Kaag en de RYCB, die al uit de jaren twintig stammen, weer aangehaald. Vanaf 1975 wordt augustus de maand met achtereenvolgende open wedstrijden voor een heel groot gamma aan eenheidsklassen: FD, Finn, FJ, Yngling, OK, 420, Europe en 470.Later passeren ook nog de Hornet- en de Solo-klassen. In de jaren ’80 wordt het aantal klassen beperkt, doorgaans tot Laser, 470 en 420 met wisselend succes.

In 2001 wordt, na een dispuut met Brouwershaven, besloten de Benelux kampioenschappen vanaf 2003 vanuit Scharendijke te organiseren.
Vanaf dan gaat de organisatie aan wal, in de haven en op het water terug vlot en trekt het aantal deelnemers aan. Ieder daaropvolgend jaar doen ook de Finn, de Solo, de Snipe en Fireballs mee, de Ynglings komen sporadisch, de Spanker doet een gooi en zelfs de Olympiajollen. De wedstrijd blijft in al die jaren haar karakter van een Lage Landen competitie behouden.

De essentie van 50 jaar  Benelux Kampioenschappen

De nadruk ligt op een gastvrij en efficiënt onthaal, een top organisatie op het water met naar maat van de klassen, de zeilers en het weer uitgelegde banen, fair play en leuke tijden voor en na de wedstrijden voor iedereen.

Voor deze jubileumeditie worden dus alle registers opengetrokken met 11 klassen en veel animatie.

Notice of race en inschrijven: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/232edebf-b3ea-423f-bdca-693c77b90a8a#!/classes

foto’s © PdJ