Drie Belgische zeilsters in top 10 World Cup Weymouth

Met Emma Plasschaert op 4, Evi Van Acker op 5 en Maité Carlier op 7 eindigden drie Belgische zeilsters in de top 10 van de World Cup in Weymouth. Een ongeziene prestatie voor ons land en weinig zeilnaties hebben ons dit voorgedaan. Het bewijst dat de topsportwerking van de Vlaamse Yachting Federatie haar vruchten afwerpt. Zeker ook en pluim voor de coach Will van Bladel die op de vooravond van de Olympische Spelen in Rio, waar maar een zeilster per land is toegelaten – een plaats die Evi logischer wijze kreeg toebedeeld – het damesteam op een indrukwekkend niveau bracht.

De top drie werd aangevoerd door de Nederlandse Marit Bouwmeester, die blijkbaar in topconditie is. Tijdens de 7 manches die de medal race vooraf gingen, viel ze amper buiten de top drie. De Chinese Liija Xu haalde zilver en de Française Mathilde Kerangat legde beslag op de derde plaats. Emma Plasschaert miste op twee puntjes het podium. Zowat alle medaille kandidates voor Rio waren in de top 10 terug te vinden. De Laser Radial klasse op de Olympische Spelen in Rio belooft dan ook ongemeen spannend te worden.

Wannes Van Laer in de Laser klasse bevestigt zijn goede conditie en werd negende. Voor Rio mikt hij op een top 8. Sam Vandormael werd 15de en William De Smet 29ste.

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers, onze 49-er kandidaten voor Rio werden, in Weymouth 19de. Zij wisten tijdens de 10 reeksen driemaal in de top 10 te eindigen. Max en Levi Slap werden 26ste.