Extra ruimte voor de watersport aan de Belgische kust.

– Foto’s © Georges Janssens – Foto boven: nieuwe jachthaven in Oostende –

30000 watersporters

Ondanks de coronacrisis bleef het aantal watersporters op onze Noordzee de voorbije jaren groeien tot een recordhoogte. Bijna 30.000 watersporters zijn intussen aangesloten bij een club. De stijgende populariteit zorgt ervoor dat de watersportzones die voor hen gereserveerd zijn, steeds drukker worden. Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne heeft samen met de diensten en de sector bijkomende ruimte onderzocht. Dankzij een nauwe samenwerking is er intussen de helft meer ruimte voorzien en zo geven we watersporters extra wind in de zeilen.

In elke kustgemeente zijn er afgebakende zones voor watersport waar je een bij Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) aangesloten beachclub kan vinden. De perfecte uitvalsbasis voor veilig en zorgeloos watersporten binnen een professionele omkadering.

Watersport is populairder dan ooit

Uit cijfers van de WWSV blijkt dat er in 2021 meer watersporters waren in ons land dan ooit. Zo steeg het aantal leden van WWSV van 25.200 leden in 2018 tot 28.900 in 2021. Maar er is nog veel groeimarge als we vergelijken met onze buurlanden. In Nederland bijvoorbeeld varen meer dan twintig keer zo veel plezierbootjes rond.

De groeiende populariteit van de watersport in al haar vormen heeft verschillende oorzaken. De populariteit van Belgische watersporticonen als Evi Van Acker, Emma Plasschaert en recent het Olympische duo Isaura Maenhout en Anouk Geurts, spoort veel jongeren aan om in hun voetsporen te treden.Door de democratisering van de sport en de clubs wordt ook een breder doelpubliek aangesproken. Zo werd recent onder meer de registratie van pleziervaartuigen goedkoper gemaakt voor iedereen.

Anouk Geurts & Isaura Maenhaut

Daarnaast werd er ook gewerkt aan een veiligere pleziervaart. De Belgische Noordzee is immers één van de drukste vaarroutes ter wereld en er worden heel wat activiteiten op gecombineerd. Om erop toe te zien dat pleziervaarders hun boot te allen tijde volledig onder controle hebben, werden de regels voor het verkrijgen van een vaarbrevet sinds vorige zomer aangepast. Vanuit de overheid werd de sector bovendien extra wind in de zeilen gegeven met een gefaseerde hervorming van de regelgeving.

Meer ruimte voor watersport

Die groeiende populariteit doet natuurlijk ook de vraag rijzen naar meer ruimte. Zeker in coronatijden kwam deze vraag vaak terug. Op verzoek van vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne heeft DG Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer in het voorjaar samen met de sector en stakeholders onderzocht wat de mogelijkheden zijn om meer ruimte te voorzien voor watersport op zee. Daarbij staat de veiligheid van alle gebruikers centraal.

Jachthaven oostende

Na overleg met de kustbesturen, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, WWSV en de watersportclubs werden op verschillende plaatsen de zones voor watersport uitgebreid. Dit is intussen reeds in 8 van de 9 kustgemeentes met ruimte voor watersport doorgevoerd. Hiermee worden de watersportzones uitgebreid van 5,9 km naar 9,2 km in de zomer. Daarnaast werken sinds kort de gemeenten Koksijde, De Panne en Bredene met een winter/zomerplan. Hierdoor komt er in de winter nog eens 1,2 km watersportzone bij.

Minister Van Quickenborne voorziet dat er nog ruimte bijkomt. Zo zijn er nog overleggen lopende voor verdere uitbreiding en hij spoort bovendien andere kustgemeenten aan om
ook een winter/zomerplan in te voeren.

Vincent Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: ”Watersport aan onze Belgische kust is populairder dan ooit. Daar is ook ruimte voor nodig. Ondanks het feit dat ons klein stukje Noordzee drukbezet is, slagen we er goed in om verschillende activiteiten voldoende plaats te geven. Dat doen we nu ook voor watersport. Samen met de partners en de kustgemeenten hebben we voor meer dan 3 km extra watersportzone gezorgd. Het is een gezonde basis om een watersportclubs nog meer te doen groeien.”

Alain Lescrauwaet

Alain Lescrauwaet, directeur WWSV: “Watersporters gaan vol passie voor hun sport omdat het een bepaald gevoel van vrijheid en eenheid met de natuur/water teweeg brengt. Als watersporters daarbij niet de nodige ruimte kunnen gebruiken, doet dat niet enkel teniet aan hun belevingsgevoel, maar ook aan de veiligheid. Als watersporters groeien in aantallen is extra ruimte echt wel noodzakelijk om een veilige watersportzone te garanderen! Watersportclubs aan onze kust doen veel inspanningen om hun zones zo veilig- en aangenaam mogelijk te maken. Sensibilisering, juiste opleiding van het personeel, maar ook acties vanuit de federatie zoals Kitesafe.be verbeteren het uitoefenen van de brandingssporten. Meer ruimte in tijden waar watersport in de lift zit is dus zeker en vast een cruciale evolutie.”

Blankenberge