2022 Route du Rhum, record aantal deelnemers

In de 44-jarige geschiedenis van de Route du Rhum – Destination Guadeloupe stonden er nog nooit zoveel solo-schippers aan de start als bij de editie van dit jaar. In deze 12e Route du Rhum treden 138 solo-racers aan voor deze klassieker in het oceaanzeilen. De race start in Sain Malo en komt aan in Pointe a Pitre, Guadeloupe na de oversteek van de Atlantische Oceaan uiteraard. Het is aftellen tot het startschot om 13.02 uur op 6 november bij Saint Malo.

Tijdens een persconferentie eerder deze maand kwam het gros van de deelnemers samen voor een groepsfoto. Het recordaantal schippers is onderverdeeld in zes verschillende divisies.
Het unieke van de legendarische Route du Rhum is dat ze solo-racers met diverse achtergrond en profiel samenbrengt, want naast de topnamen en hun perfect geprepareerde grote raceboten kiezen er ook veel amateurs het ruime sop om de droom van hun leven na te jagen.

Steeds internationaler gezelschap

Op de deelnemerslijst noteren we 8 inschrijvingen bij de Ultims en 8 in de Ocean Fifty divisie. 37 IMOCA’s zullen aanwezig zijn, 55 Class40’s en 16 in de Rhum Multi-categorie en 14 in Rhum Mono-vloot. Onder de 138 deelnemers tellen we 7 vrouwen (5%) in de IMOCA, Class40 en Rhum Mono. De startlijst is ook een goede weergave van de internationalisering van de oceaanraces. Veertien nationaliteiten zullen vertegenwoordigd zijn, waaronder Japanse en Chinese schippers. In totaal komt 20% van de deelnemers van buiten Frankrijk. De helft van de Franse schippers zijn inwoners of inboorlingen van Bretagne waar de race begint. En er zijn ook 6% Guadeloupeans onder de concurrenten.

La Route du Rhum – Destination Guadeloupe belooft het offshore zeilsportevenement van het najaar te worden. Het wedstrijddorp opent vanaf 25 oktober in Saint-Malo en vanaf 11 november in Guadeloupe.