Bottle for a Bottle campagne: 7.500.000 flessen uit de oceaan houden

7.500.000. Dat is de hoeveelheid plastic flessen die voedselproducent Vandemoortele in samenwerking met milieuorganisatie Plastic Bank dit jaar uit de oceaan wil houden als onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie. Een samenwerking die de naam a Bottle for a Bottle krijgt en bovendien een primeur is binnen de Belgische voedingssector.

Daarnaast organiseert Vandemoortele binnenkort verschillende opruimacties om nog een extra steentje bij te dragen. Met het ingezamelde plastic zal Belgische kunstenaar Kamagurka in samenwerking met Gentse kunstorganisatie ‘Kunstwerkt’ een heus kunstwerk maken dat geveild zal worden. De opbrengst ervan zal geschonken worden aan Plastic Bank.

One for One

De Bottle for a Bottle campagne van Vandemoortele houdt in dat met elke fles die Vandemoortele verkoopt, er ook 1 plastic fles wordt tegengehouden aan de bron zodat die niet in onze oceanen terechtkomt. De campagne wordt namelijk in samenwerking met Plastic Bank gelanceerd. Plastic Bank is een organisatie die wereldwijd ethische plastic inzamelingspunten opzet binnen 50 kilometer van oceanen en waterwegen. Hun inzamelaars verzamelen plastic afval direct van lokale stranden, rivieroevers, buurten, en zelfs huishoudens om er zo aan de bron voor te zorgen dat er geen plastic meer in onze oceanen terechtkomt. En met hun Bottle for a Bottle campagne wil Vandemoortele hen steunen. Daarnaast steunen ze met deze samenwerking ook kwetsbare kustgemeenschappen.

Samen maken we werk van een gezondere planeet

Naast de Bottle for a Bottle campagne met Plastic Bank wil Vandemoortele ook hier in België hun steentje bijdragen. Daarom steunen ze op 5 juni in Gent en op 16 juli in Wallonië de River Sunday Belgium van River Cleanup. Elke deelnemer zal op een lekker pakje friet getrakteerd worden. En niemand minder dan Saartje Vandendriessche en Sandrine Corman worden ingezet als ambassadeurs van deze campagne.“Zelf lig ik al wel eens wakker door de overvloed aan plastic dat ons milieu vervuilt. Ik probeer al jaren zo weinig mogelijk plastic in mijn leven te gebruiken. En daarom steun ik deze fantastische actie van Vandemoortele. Laten we dus samen werken aan een beter milieu”, aldus Saartje Vandendriessche.

(Inschrijvingspagina voor het plandelmoment in Gent)

Let’s make art

De bekende Belgische kunstenaar Kamagurka zal in samenwerking met de Gentse kunstorganisatie Kunstwerkt van al het ingezamelde plastic een heus kunstwerk maken. “Een unieke kans om mezelf en jonge talentvolle kunstenaars iets bij te leren via dit duurzame project van Vandemoortele. Creatief aan de slag gaan met plastic uit de natuur geeft een vernieuwende dynamiek aan kunst. Alles inspireert, zelfs plastic!”, aldus KamagurkaLuk Tas, coördinator bij Kunstwerkt vult aan: “Met deze open call gaan kunstenaars aan de slag buiten hun comfortzone. Dit project wakkert veel aan in kunstenaars: duurzaamheid, experimenteren en co-creëren. Wat het eindresultaat wordt, ligt in hun handen”.

Het kunstwerk zal onthuld worden op 17 september: World Cleanup Day. En dat op de site van Vandemoortele zelf. Bovendien zal het kunstwerk geveild worden en gaat de opbrengst integraal naar Plastic Bank.

www.vandemoortele.be