SailGP-team Groot-Brittannië wint de Bermuda Sail Grand Prix

 Wat  Sir Ben Ainslie niet lukte in de recente America’s Cup wist hij wel te realiseren in Bermuda Sail Grand Prix. Met het SailGP-team van Groot-Brittannië haalde hij zondag 25 april 2021 in op de Great Sound de overwinning binnen.

Foto: De F50 van het Great Britain SailGP Team vliegt boven de wateren van de Great Sound in Bermuda.

De Britten gingen de tweede en laatste dag van de Bermuda SailGP in op de zesde plaats. Het was dus erop of eronder. De omstandigheden in Bermuda beloofden een formidabele racedag met sterke windcondities van meer dan 20 knopen, dicht bij de bovenste windlimieten.

Vanwege de sterke omstandigheden zeilden alle teams met hun 18 meter lange ‘baby’ vleugelzeil, waarbij verschillende teams voor het eerst de nieuw beschikbare kleinste vleugel gebruikten, die dit seizoen door SailGP werd geïntroduceerd.

Het Great Britain SailGP Team viert hun overwinning in de Bermuda Sail Grand Prix aan boord van de F50 van het team

 De openingsrace bracht ‘close races’, botsingen en kapseizen met zich. Het Britse team kende een sterke start met een voorsprong bij de eerste markering. De F50-catamaran van het team vloog met snelheden van meer dan 50 knopen (58 mph / 93 km / u) over het water.

De race, waarin de SailGP-teams van de VS en Japan zwaar met elkaar in aanvaring kwamen, waardoor ze tot opgave gedwongen waren, was een nek-aan-nekrace tussen het Britse en Australische SailGP-team, inclusief een aantal leadwisselingen. Het sleutelmoment van de race kwam bij de derde poort, toen Groot-Brittannië, met stuurboord voordeel, de Australiërs onder druk zette. De Australiërs kregen een boete opgelegd omdat ze niet genoeg ruimte hadden gegeven. Vanaf dat moment zeilde het Britse team consequent aan kop om een ​​sterke voorsprong op te bouwen en de eerste race van de dag met 35 seconden te winnen.

De Britten hadden nog een sterke prestatie nodig in de tweede race om de top-drie en de laatste ‘podiumrace’ te halen. Opnieuw een goede start voor Groot-Brittannië. Het Nieuw-Zeelandse SailGP-team leidde de race, met de Britse F50 net achter hen, maar een slechte manoeuvre van de Kiwi’s bij het ingaan van de lijwaartse poort betekende dat de Britten, net achter hen, moesten vertragen en terugvielen naar de vijfde plaats achter hun belangrijkste rivalen: de Australiërs, Fransen en Spanjaarden.

Bij de jacht naar het Spaanse team voor de cruciale derde plaats, maakte de Spaanse schipper een fout manoeuvre waardoor het  zijn positie verloor. Dat gaf de Britten de kans die ze nodig hadden. Terugkomend op stuurboord voordeel schoven de Britten naar de derde plaats. Het team profiteerde vervolgens verder van hun momentum en haalde de Fransen in om beslag te leggen op de tweede plaats in de laatste downwind-etappe.

Het Great Britain SailGP Team eindigde de race uiteindelijk als tweede, na winst van de Australiërs en met zes seconden voorsprong op de Spanjaarden als derde. Door als tweede te eindigen, verzekerde het Britse team zich van hun plaats in de laatste ‘podiumrace’ naast de Australische en Spaanse teams.

Nek-aan-nek

 De laatste ‘winner takes all’ podiumrace van de Bermuda SailGP bleek niet minder spannend. Een derde sterke start van de dag voor alle drie de teams leidde tot een ‘dragrace’ naar de eerste markering, waarbij de Britten net de leiding namen en erin slaagden de Australiërs achter zich in hun vuile wind te houden, terwijl de Fransen splitsten. Bij het aantrekken van de wind met snelheden tot 46 km / u (25 knopen) was controle de naam van het spel. De nek-aan-nek-actie ging door gedurende de race, waarbij zowel de Britse als de Australische teams op verschillende punten uit elkaar gingen om een ​​betere druk te zoeken om de leiding te vergroten of om een ​​inhaalbaan te vinden. Het Britse team slaagde erin hun neus voorin te houden en kwam als beste uit de bus en won de podiumrace en daarmee de titel van de Bermuda Sail Grand Prix met slechts vier seconden voorsprong.

SailGP wordt hervat in Taranto voor de Sail Grand Prix van Italië op 5 juni 2021. De thuis Grand Prix van het Great Britain SailGP Team vindt plaats in Plymouth op 17 en 18 juli 2021.