Koffie blijft het favoriete drankje van Nederlandse pleziervaarders

Elk onderzoek naar het gedrag van de watersporter is goed om aandacht voor te vragen. De HISWA Amsterdam Boat Show gaat dan ook geen enkele prangende vraag uit de weg. Altijd willen weten wat het favoriete drankje van de Nederlanders is op het water?

Volgens de 885 watersporters ondervraagd door de HISWA is dat koffie (22%). Daarna volgt bier (18%) en wijn (16%). Mannen drinken liever koffie (23%), terwijl vrouwen vaker dan mannen voorkeur hebben voor wijn (21%). Koffie, bier en wijn samen brengt ons op 56%, zou de overige 44% van de watersporters geheelonthouder zijn?
Een op de drie vrouwen ergert zich overigens aan alcoholgebruik op het water (32%).

Watersporters varen graag samen met anderen, bij voorkeur met vrienden (55%), partner (51%) of gezin (49%).Tja, aan wie kunnen ze hun koffie anders kwijt… Slechts 3% vaart het liefst alleen.

Op de vraag met welke bekende Nederlanders men graag een dagje zou willen varen, kiest de meerderheid voor ons eigen koningspaar. Watersporters willen het liefst een dagje varen met koningin Máxima (62%) of koning Willem-Alexander (53%). Mannen varen liever met Doutzen Kroes (51%) en Chantal Janzen (53%), terwijl vrouwen vaker voorkeur hebben voor Humberto Tan (42%).

Benieuwd hoeveel Belgen het Koningspaar Filip en Mathilde het liefst aan boord zou willen nemen.

Ergernissen op het water

De grootste ergernissen op het water zijn het dumpen van afval in het water (64%), mensen die de vaarregels niet kennen (50%) en te hard varen (48%). Men vindt dat de volgende maatregelen doorgevoerd moeten worden: een verplicht vaarbewijs voor elk motorboot (46%), een snelheidsbegrenzer op speedboten (25%) en geen windmolens in watersportgebieden (18%).

Grotere aankoopintenties

Maar liefst 82% van de Nederlandse watersporters ziet de toekomst in financiële zin (weer) zonnig tegemoet. 34% van de watersporters heeft grotere aankoopintenties dan vorig jaar op het gebied van watersport.

Dit alles blijkt uit onderzoek van de HISWA Amsterdam Boat Show die plaats vindt van 5 tot en met 9 maart 2014 in Amsterdam RAI.