Volvo Ocean Race-vloot verlaat Guangzhou — Vestas 11th Hour Racing mist zesde etappe

Op maandagmorgen 5 februari verliet de Volvo Ocean Race-vloot het Chinese Guangzhou in voorbereiding op de zesde etappe naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Na een korte pitstop in Hong Kong klinkt daar op woensdag 7 februari het startschot van de 6.100 nautische mijlen (nm) richting Auckland.

Foto: Guangzhou Stopover. 05 February – Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Voor Liu Xue (aka Black), die de komende etappe aan boord van Dongfeng Race Team zeilt, was het een onvergetelijke thuiskomst: “Voor mij waren het magische dagen met de aankomst van het team in China en het bezoek aan Guangzhou, waar we de steun van onze families, vrienden en iedereen bij Dongfeng ontvingen.”

De stopover in Guangzhou was de vierde keer in tien jaar dat de Volvo Ocean Race in China stopte. De eerste keer was tijdens de 2008-09 editie, toen de race de olympische zeilaccommodatie in Qingdao aandeed. De volgende twee edities (2011-12 en 2014-15) bezochten Sanya en dit keer waren voor het eerst Hong Kong SAR en Guangzhou aan de beurt.

“Dit is mijn derde keer dat ik met de Volvo Ocean Race in China kom We zijn hier een paar dagen geweest. Het is anders dan we gewend zijn, maar erg leuk”, aldus Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer).

“Er is een geweldige haven en de infrastructuur is fantastisch, net als de organisatie. Het is duidelijk dat de Chinezen weten hoe ze iets in korte tijd moeten neerzetten.”

Zes van de zeven Volvo Ocean 65’s zullen op woensdag 7 februari om 13 uur lokale tijd (05:00 UTC) in Hong Kong de startlijn van de zesde etappe passeren. De verwachting is dat het in het begin hard gaat waaien, waardoor de start wellicht wordt vervroegd om de vloot voor de harde wind uit te laten gaan. Race Management zal de starttijd binnen de komende 24 uur bevestigen.

Het zevende team, Vestas 11th Hour Racing, kondigde vandaag aan dat het niet deelneemt aan de zesde etappe als gevolg van de aanvaring met een niet-deelnemende boot aan het einde van de vierde etappe. Het Deense team miste reeds de etappe naar Guangzhou.

In een verklaring zei Vestas 11th Hour Racing: “Door de benodigde tijd voor de reparatie zal het team niet op tijd zijn voor de zesde etappe van Hong Kong naar Auckland. De walploeg heeft de boot in Hong Kong op een vrachtschip geladen voor transport naar Auckland.”

“Het team probeert de reparatiewerkzaamheden tijdens de stopover in Auckland af te ronden, op tijd voor de In-Port Race en de start van de zevende etappe naar het Braziliaanse Itajaí op 18 maart”, luidt het einde van de verklaring.