‘The Red Dolphins’  of het Belgische Ocean Racing Team

Na de ‘Rode Duivels’ kan je nu ook uit je dak gaan voor de ‘Rode Dolfijnen’. Of juister de ‘Red Dolphins’ want ook bij de ‘Red Devils’ gaat het om ‘tous ensemble’ of niet?

Onder de naam ‘The Red Dolphins’ presenteert het Belgische Ocean Racing team onder leiding van Jonas Gerckens zich aan het grote publiek.  Nu ja, grote publiek… zeilen is altijd een niche sport geweest, maar misschien brengt het eerste mixed dubbel oceaanrace-evenement in de geschiedenis van de Olympische Spelen daar verandering in. Dat staat op het programma van de Spelen in Parijs, 2024. Vandaag zijn de voorbereidingen in volle gang.

Foto top: The Red Dolphins: Marie-Amélie Lenaerts, Pieter Tack, Benoît Charon, Sophie Faguet, Evi Van Acker en Jonas Gerckens. Foto – De(0)lphine Simon

De ambitie van The Red Dolphins is duidelijk: België kwalificeren voor de Olympische Spelen en het land in de TOP 8 plaatsen voor dit eerste mixed dubbelspel oceaanrace-evenement in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Voor Jonas Gerckens klonk de naam Red Dolphins voor de hand liggend. “In de Belgische zoektocht om een ​​naam te geven die Rood associeert met een dier, dachten we direct aan de Red Dolphins. De dolfijn is een snel dier, wat essentieel is bij oceaanraces. Maar de dolfijn staat ook bekend om de sympathie die het geniet over de hele wereld, een beetje zoals de Belgen. En het is meteen ook een knipoog naar de nobele en intelligente dieren. Ik kom de dolfijnen vaak tegen op zee, ze vergezellen me regelmatig tijdens mijn races en offshore trainingen.”

Evi als ‘Performance Aid’

Deze week verwelkomt de bemanning van Jonas Gerckens in Marseille een prestigieuze gast aan boord van de L30-boot om deel te nemen aan de Euro-bemande offshore-races (21-23 augustus). Dit is de Gentse Evi Van Acker (drievoudige deelname aan de Olympische Spelen en bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Londen 2012 in Laser Radial). Door deel te nemen aan deze regatta zal Evi trachten haar Olympische ervaring en expertise naar de rode dolfijnen over te brengen.

,,Van dag tot dag is het 3 jaar geleden sinds mijn laatste regatta. Het was 21 augustus 2017 bij de Wereldkampioenschappen Radial Laser. En ik moet zeggen dat het me blij maakt om op het water te zijn, ook al heb ik op persoonlijk vlak de topsport achter mij gelaten. Jonas heeft mij uitgenodigd voor deze wedstrijd in Marseille. Ik hou van de plek en het team is geweldig, dus ik aarzelde niet om een ​​week mee te doen”, aldus een enthousiaste Evi Van Acker.

Evi zal zich vooral concentreren op bepaalde wedstrijdaspecten die oceaanracers minder in de vingers hebben, namelijk de startfasen, de eerste overstag en het ‘lezen’ van de wind- en wateromstandigheden in de eerste minuten van de wedstrijd. Haar ervaring met Olympische voorbereiding en dito wedstrijden kan ongetwijfeld een meerwaarde vormen voor de ‘Red Dolphins’. ,,Ik kan niet wachten om voor de eerste keer met haar te zeilen”, aldus Jonas Gerckens, ,,want we hebben als Team Volvo mekaar eerder aan land ontmoet, maar nooit op zee.”

Voor deze wedstrijd in Marseille brengt ook de Antwerpse schipper Pieter Tack zijn expertise op het gebied van offshore racen in. Hij heeft ervaring opgebouwd in grote offshore races zoals de Fastnet, de Carribean600 of de Rolex Middle Sea Race.

Jonas Gerckens traint al meer dan een jaar samen met Sophie Faguet, Marie-Amélie Lenaerts en hun coach Benoit Charon op de L30 (het boottype voor de Olympische Spelen in Parijs).

Het offshore race-evenement van de Olympische Spelen in Parijs is een wedstrijd in gemengd dubbel. De selectie van de partner van Jonas Gerckens voor deze grote uitdaging is nog in volle gang.

De Red Dolphins trainen al enkele maanden in de baai van Marseille, waar de offshore racecompetitie van de Olympische Spelen van 2024 zal plaatsvinden. Hierdoor leert de bemanning dit water en de bijzonderheden vooral op gebied van meteo beter kennen.

Op het L30-circuit wonnen Jonas Gerckens en Sophie Faguet de zilveren medaille op de European Mixed Doubles Offshore Racing in Venetië in oktober 2019.

Ze verdedigen deze titel in Genua tijdens de eerste week van september 2020.

The Red Dolphins

Jonas Gerckens

Sophie Faguet

Marie-Amélie Lenaerts

Pieter Tack

Evi Van Acker, Performance Aid

Benoit Charon, Coach van de Red Dolphins