Watersportbedrijven voor groepen in zwaar weer

De ruim 1.500 ondernemers in de watersport- en recreatiesector in Nederland die zich richten op arrangementen en verblijf voor groepen lijden enorme omzetschade als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven in deze sector kennen in de periode maart tot en met september een omzetdaling van rond de 75% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Alles wijst er op dat dit in ons land niet anders is

Nederland kent veel soorten bedrijven die arrangementen bieden voor groepen. Van sportweken, bedrijfstrainingen, introductieweken en verenigingsuitjes tot schoolkampen, familieweekenden of vriendenreünies. Deze groepsaccommodaties, zeilende charterschepen, zeil- en vaarscholen en buitensportbedrijven bieden jaarlijks aan miljoenen Nederlandse en buitenlandse gasten een geweldig verblijf en vermaak. Dat is nu voor driekwart weggevallen. Reserveringen voor het najaar en 2021 blijven achterwege. Daardoor duurt de nasleep van de coronacrisis nog langer.
 
Sociaal-maatschappelijke waarde

Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON roept de Rijksoverheid op om voor deze vaak kleine bedrijven in een volgende steunregeling maatwerk te leveren. “De bestaande regelingen zijn voor veel van dit soort bedrijven niet voldoende en de rekenmethode past niet bij bedrijven met een seizoenskarakter. Gevolg daarvan is dat bedrijven met 75% omzetschade door de rekenmethode maar 30% tegemoetkoming krijgen. Dit soort bedrijven hebben een belangrijke sociaal-maatschappelijk waarde op het moment dat families, vrienden, scholieren en studenten elkaar willen ontmoeten. Deze bedrijven bieden zowel binnen als buiten veel ruimte. Ze garanderen op basis van de door ons ontwikkelde protocollen een veilig verblijf. Ze zijn volledig ingericht op de ‘anderhalvemeter’-samenleving. Met name voor jongeren zijn er meer mogelijkheden. Scholen, sportclubs en verenigingen zijn daarom van harte welkom bij deze professionele bedrijven.”

HISWA-RECRON maakte deze maand de balans op van de gevolgen voor tien verschillende bedrijfsgroepen. Van campings en bungalowparken tot jachthavens en bootverhuurders. Gemiddeld is het verlies 18%, met name door een forse daling (-29%) in het voorseizoen. De groepenmarkt komt er met 75% het slechtst van af.