Route Ocean Race 2021-22 bekend gemaakt… compacter en uitdagender

De volgende editie van The Ocean Race, start gepland in Alicante (Spanje) in oktober 2021, zal stoppen in 10 internationale steden, waaronder de vertrekstad en Genua (Italië), waar de grote finale zal plaatsvinden in de zomer van 2022 . Voor het eerst staat The Ocean Race open voor hightech IMOCA-klasse, voorzien van foils, naast de VO65-monotypes uit de editie 2017-18.

“Het parcours is compacter, met in totaal 38.000 zeemijlen en twee tussenstops minder dan de vorige race. Er zijn echter twee belangrijke etappes in het Grote Zuiden, waar de deelnemers de kans krijgen om hun verhalen neer te schrijven op de racelegende”, aldus Johan Salén, General Manager van The Ocean Race.

Parcours The Ocean Race 2021-22:

Alicante, Spanje

* Kaapverdië

Kaapstad, Zuid-Afrika

* Shenzhen, China

Auckland, Nieuw-Zeeland

Itajaí, Brazilië

Newport, Rhode Island, Verenigde Staten

Aarhus, Denemarken

Den Haag, Nederland

* Genua, Italië

(* geeft nieuwe gaststeden aan)

“Deze nieuwe koers is in lijn met de traditie van de race die alle oceanen doorkruist en de grote Kapen van het zuidelijk halfrond aan bakboord laat en het Grote Zuiden induikt wanneer we de beroemde Kaap Hoorn naderen”, bevestigt Richard Brisius , voorzitter van The Ocean Race.

“Met zeven terugkerende gaststeden en drie nieuwe, is er een goede balans tussen stabiliteit en vernieuwing, aangezien de route ons voor het eerst naar de Javazee, naast Indonesië, brengt.”

“Zoals altijd trekt The Ocean Race zeilers en teams aan die willen concurreren met de beste van de wereld en zo hun naam toevoegen aan de lijst met legendes van onze sport die hun carrière hebben verrijkt door deze ongelooflijke uitdaging aan te gaan . ”

Onder deze zeilers, Carolijn Brouwer (NED), die in de afgelopen editie een van de eerste vrouwen was die The Ocean Race won met het winnende Dongfeng Race Team.

De komst van IMOCA-klasse boten in  The Ocean Race betekent een nieuwe kans voor zeilers om deel te nemen aan de meest uitdagende en competitieve race ter wereld. Paul Meilhat, de winnaar van de Route du Rhum 2018 en de huidige leider van de IMOCA Globe Series, is van de partij.  “De Ocean Race is een van de meest internationale sportevenementen in onze sport, en het parcours 2021-22 benadrukt dit. Een oceaanrace doorheen ze continenten heeft enorme commerciële impact”, stelt de Franse zeiler.

Verder dan de sport

Deze editie van The Ocean Race gaat verder dan sport. Met de steun van Premier 11th Hour Racing en Bluewater als partner, zijn initiatieven voor duurzame ontwikkeling geïntegreerd in alle componenten van The Ocean Race.

In navolging van de laatste editie, zal The Ocean Race 2021-22 een reeks The Ocean Race Summits presenteren (de eerste vond plaats in Genua – Italië, afgelopen september), evenals een uitgebreide versie van het educatieve programma voor schoolkinderen (beloond aan het einde van de editie 2017-18) en een uitgebreid programma met wetenschappelijke gegevens. Bovendien zullen alle teams een bepaald deel van de hernieuwbare energie moeten gebruiken om hun energie op te wekken aan boord van IMOCA- en VO65-boten.