Nieuwe mini klasse 5.80 met offshore regatta-programma

De Hiswa Amsterdam heeft een opmerkelijke primeur te pakken. Op zaterdagmiddag 14 maart e.k. wordt de Class Mini 5.80 gelanceerd. Dat is een nieuwe International One Design Class met jachtjes van 5,80 meter (18 voet) uit multiplex, geschikt voor thuisbouwers. Bedoeling is om avontuurlijke zeilers een betaalbare solo transatlantische race voor te schotelen,  gepland voor 2021 en in 2024 staat zelfs  een Mini Globe Race op het programma.

Dat laatste mag niet verbazen als je weet dat de initiatiefnemer de Australiër Don McIntyre is  die aan de basis lag van de Golden Globe Race , een solo wedstrijd non-stop rond de wereld. Hij stelt in Amsterdam officieel de plannen voor van een ​​multiplex zeilboot van 5,80 meter. Alle details zullen dan worden vrijgegeven en de officiële website www.ClassMini580.com zal live gaan.

Plannen:  € 300,-

De Mini 5.80 is geschikt voor thuisbouw en kan gemakkelijk worden opgeslagen in een 20 voet container, handig bij deelname aan internationale evenementen. Het bootje is ook trailerbaar. De mast kan in tweeën  worden gedeeld, de kiel en de roeren kunnen eenvoudig worden gedemonteerd.
De plannen zijn te koop € 300. Zelfbouw vraagt een paar maanden maar ongetwijfeld  zullen ook scheepswerven kandidaat zijn om deze bootjes te bouwen. 

 Het idee voor deze nieuwe eenvoudige Mini 5.80 kreeg McIntyre in 2010 toen hij in een 25ft open houten walvisboot 4.000 mijl over de Stille Oceaan zeilde, van Tonga naar Kupang – West Timor in navolging van William Bligh en zijn mannen, die na de muiterij op de HMS Bounty waren achtergelaten op een 18-voet boot in de open zee.

Momenteel is het eerste exemplaar van deze klasse in aanbouw in Polen. Don McIntyre zal daarmee in 2021 zelf deelnemen aan de eerste promotionele Solo 5.80 Transat vanuit Portugal.

Met deze eenvoudige klasse die financieel toegankelijk is, hoopt Don McIntyre jonge mensen aan te zetten om hun boot te bouwen en mee te doen aan de race. Geen foils, geen carbon, terug naar de ziel van het zeilen, aldus McIntyre.