Volvo Ocean Race gaat van start in oktober

VOR_SCA1In oktober gaat de 12e editie van de Volvo Ocean Race van start. Op 11 oktober zeilen zeven boten de haven van het Spaanse Alicante uit om na 11 tussenstops op vijf continenten in juni 2015 aan te komen in het Zweedse Göteborg. Een uitdaging waarbij de teams 38.739 zeemijlen lang op de proef worden gesteld.  De race wordt gevaren met nieuwe type zeiljachten, de Volvo Ocean 65, vernieuwend, performant, robuust, van wereldklasse. De zeven boten van de Volvo Ocean 65-vloot zijn allemaal gebouwd volgens dezelfde streng gecontroleerde plannen. Daardoor komt de sleutel voor succes te liggen bij de vaardigheid, de strategie en de samenwerking van de teams.

Klemtoon op de kernwaarden

De kernwaarden van Volvo Cars – veiligheid, kwaliteit en milieuzorg – staan centraal in de Volvo Ocean Race. De nieuwe Volvo Ocean 65 bevat een aantal innovaties die er samen voor zorgen dat de boot niet alleen sneller door het water klieft, maar ook bestand is tegen de meest extreme omstandigheden. Ook op het water is veiligheid een absolute prioriteit voor Volvo Cars, net zoals dat al het geval is voor auto’s sinds de eerste Volvo van de band rolde in 1927.

Wereldwijde media-aandacht

Over de hele wereld komt de Volvo Ocean Race ruimschoots aan bod in de media. Miljoenen fans volgen de avonturen van de professionele zeilers op de onverbiddelijke oceaan. Dankzij camera’s aan boord en geavanceerde telecommunicatieapparatuur kunnen de fans alles van dichtbij volgen op televisie, computer en zelfs mobiel. Daarnaast bezoeken honderdduizenden mensen de Race Villages in de verschillende havens om de sfeer ook in het echt op te snuiven, het Volvo Cars-merk beter te leren kennen en te genieten van de talloze entertainmentactiviteiten.

De 2011-2012-race werd gevolgd op televisie door 1,55 miljard mensen, terwijl de Race Villages samen 2,9 miljoen bezoekers mochten verwelkomen. Miljoenen anderen volgden de race dan weer via digitale kanalen of wereldwijde media.

Volvo Ocean Race Edition

Ter gelegenheid van de race lanceert Volvo Cars ook een speciale editie van zijn wagens. Op het autosalon van Genève 2014 werd de vijfde generatie Volvo Ocean Race Edition voorgesteld, die beschikbaar is voor de V40, V40 Cross Country, V60 en XC60.

VOR_Fleet40 jaar racegeschiedenis

Ook 40 jaar na de eerste editie van de race blijft de buitengewone combinatie van risico’s, moed en uithoudingsvermogen fans over de hele wereld fascineren en zowel nieuwe als ervaren zeilers aantrekken.

Aan de Volvo Ocean Race 2014-15 nemen zeven teams deel: Team SCA (Zweden), Abu Dhabi Ocean Racing (Verenigde Arabische Emiraten), Dongfeng Race Team (China), Team Brunel (Nederland), Team Alvimedica (VS & Turkije), een Spaans Team (officiële naam nog niet bekend) en Team Vestas Wind (Denemarken).

Het startschot wordt gegeven op 4 oktober 2014 met een race in de haven van het Spaanse Alicante. De eerste offshore-etappe start op 11 oktober. De teams vertrekken dan uit Alicante voor een tocht van ongeveer 6.487 zeemijl naar Kaapstad in Zuid-Afrika. De route gaat daarna verder in oostelijke richting naar Abu Dhabi (VAE), Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport, Rhode Island (VS), Lissabon (Portugal) en Lorient (Frankrijk), om uiteindelijk te eindigen in de thuisstad van Volvo, het Zweedse Göteborg.

Foto’s:

(top) Team SCA (2014-15) – Photo: Corinna Halloran / Team SCA

(midden) Fleet – Alicante, Spain (2014-15) – Photo: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race