Wereldtitel voor Marit Bouwmeester, nipte top 10 voor Emma Plasschaert

In de Laser Radial klasse heeft  Marit Bouwmeester na een spannende laatste dag bij het WK in Melbourne de wereldtitel veroverd. Het zilver ging naar haar landgenote Maxime Jonker. Er eindigden in totaal vier Nederlandse zeilsters in de top 10. Na een week van zeer lastige en uiteenlopende condities, is Emma Plasschaert als 9de geëindigd.

De eerste twee dagen konden ze slechts één race per dag varen door de lichte en zeer variabele wind. Op de derde dag moesten de zeilers terug aan land gaan door een onweersbui, waarna ze om 17u opnieuw het water op gingen zodat ze die avond toch nog één race konden varen. De vierde dag ging met een koude en sterke wind tot aan de limieten van de zeilers, waarin ze toch drie races finishten bij de dames en twee bij de heren. Gisteren was het met een 15 knopen wind de meest ideale zeildag van het WK. Vandaag konden ze nog één race zeilen voordat de wind wegzakte en de tijdslimiet werd bereikt.
Emma begon haar laatste dag als vijfde in de tussenstand op vijf punten van de top-3. Gedurende de enige race van de dag kwam er echter een grote windshift in het nadeel van een groot aantal zeilsters uit de top-10. Emma finishte haar laatste race als 18de en eindigt zo als 9de in het klassement met 69 punten. De Nederlandse Marit Bouwmeester ging met het goud naar huis.

De recente samenwerking die in Nederland tot stand kwam rond Marit Bouwmeester tussen de vier zeilsters lijkt haar vruchten nu al af te werpen. Alle dames eindigen het WK binnen de top 10. Daphne van der Vaart finishte haar race op vrijdag als 3e en eindigt haar WK als 7e, Mirthe Akkerman kwam haar laatste race als 2e over de finishlijn en eindigt haar WK als 10e.

Bij de Laser Radial Men is titelverdediger Simon De Gendt op de 19de plaats geëindigd met 160 punten en Jan Heuninck werd 26ste met 203 punten. De eerste plaats bij de mannen ging naar de Rus Daniil Krutskikh met 22 punten.

Foto: Jon West Photography – ILCA Laser Worlds