Vernieuwd Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum bestaat vijf jaar en heeft meer dan één reden om feest te vieren. Op 22 september gingen de deuren weer open na een sluitingsperiode voor de vernieuwingswerken aan de loods en aan het laatste deel van de permanente opstelling.  Iedereen is welkom op een gratis feestweekend met onder meer een concert van Jef Neve op het programma. Bovendien opent dan ook de nieuwe expo ‘Thuishaven’ met beklijvende hedendaagse Antwerpse migratieverhalen.

Foto: Victoriano Moreno

Na de sluitingsperiode in de zomer opent het Red Star Line Museum de deuren weer in het weekend van 22 en 23 september. Iedereen is welkom op een feestweekend vol gratis activiteiten voor jong en oud. In de vernieuwde loods opent meteen ook de expo ‘Thuishaven’. Enkele nazaten van Red Star Line passagiers, zoals de kleindochter van muzikant Irving Berlin, zijn speciaal naar Antwerpen gekomen.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, licht de opfrissing van het museum toe: “Het laatste gedeelte van de permanente opstelling, over het thema van de aankomst op Ellis Island, is aangevuld met nieuwe pakkende verhalen en herinneringen van families en nazaten die verzameld zijn in Amerika. Zo voelt de bezoeker dat het verhaal van de Red Star Line passagiers nooit is uitverteld. Daarnaast hebben we ook enkele bouwkundige ingrepen in de historische loods van het museum gedaan om meer ruimte en focus te creëren zodat deze beter geschikt zal zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten. Tot slot heeft ook het museumcafé een nieuwe plek gekregen.” 

Feestweekend

De piano van muzikant Irving Berlin is één van de topstukken van het museum en is ook de rode draad doorheen het programma van het feestweekend. Irving Berlin vertrok 125 jaar geleden als 5-jarig jongetje met Red Star Line naar Amerika en werd er wereldberoemd met nummers zoals ‘White Christmas’ en ‘God Bless America’. Wanneer de nazaten, waaronder Berlins kleindochter, de vernieuwde zaal van het museum hebben geopend op vrijdag, zal een pianist het authentieke instrument nieuw leven inblazen met een mini-concert.

Vanaf zaterdag is het museum gratis toegankelijk voor het publiek met onder meer een concert van Jef Neve, een optreden van The Cream Colored Ponies, een DJ-set van Tom Barman, een ‘grand piano’ voor kinderen, een pianomarathon, familierondleidingen en uiteraard veel hapjes, drankjes én taart.

Een opgefrist museum

Naast een verjaardagsfeest betekent dat weekend ook de heropening van het museum na de opfrissingswerken in de zomer.

Concreet is in de loods het museumcafé verhuisd naar de nieuw gebouwde mezzanine en is de balie  naar de zijwand geschoven om zo de loods in al zijn ruimtelijkheid optimaal te benutten. Want naast het vertellen van het historisch verhaal van de rederij, wil het museum ook een open en gastvrij huis zijn, door vanuit de collectie in dialoog te treden met de samenleving en een plaats te bieden aan participatieve projecten.

Het café zit niet langer verstopt achteraan de grote Loods, midden in de tijdelijke tentoonstelling, maar krijgt een eigen plek en wordt zo de ideale plaats om het (soms emotioneel) museumbezoek af te sluiten. In het museumcafé komt er bovendien ook de mogelijkheid om verder in de passagierslijsten van de Red Star Line rederij te snuisteren. Vanaf 22 september wordt het café uitgebaat door bvba Keukentuig.

Nieuwe expo ‘Thuishaven’

Het feestweekend betekent ook de start van de tijdelijke tentoonstelling ‘Thuishaven’. Deze expo vertelt de verhalen van ingeweken Antwerpenaren en het verblijf van hun eerste vijf jaar in de stad. Of het nu gaat om vluchtelingen, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: iedereen die ooit in Antwerpen aankwam, heeft een verhaal. Met een verhalenbus toerde het museum door de stad om deze Antwerpse verhalen op kaart te laten zetten en getuigenissen te verzamelen. Ambassadeurs zoals cabaretier en theatermaker Geert Hoste en illustratrice Fatinha Ramos zetten hun schouders mee onder dit project.

Praktisch

Heropening voor publiek op 22 september

Feestweekend in het Red Star Line Museum 22 en 23 september
Gratis toegang tot het museum en de activiteiten. Rondleidingen en consumpties zijn betalend.

Het volledige programma op: www.redstarline.be/feestweekend

Expo Thuishaven
Van 22 september tot  en met 21 oktober in de loods. Gratis

www.redstarline.be/thuishaven