Biedprijs historische tjalk Ortelius zakt naar 1 euro

Het Autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen (AG Vespa) is nog steeds op zoek naar een koper voor de historische tjalk Ortelius. Niemand was bereid de minimumprijs van 15.000 euro te betalen. Nu kan men bieden vanaf 1 euro.


Ortelius was een vrachtschip, tot het in 1945 eigendom werd van de stad Antwerpen. Het werd vanaf toen ingezet om schoolgaande kinderen te laten kennismaken met de watersport en voer korte rondvaarten op de Schelde alsook langere uitstappen naar Nederland. De Ortelius werd in 2005 uit de vaart genomen en heeft momenteel zijn thuishaven op de Droogdokkensite. Het is beschermd als varend erfgoed.

Bouwjaar: 1898 te Nederland (Scheepswerf A. De Goede)
Grootste lengte van de romp: 22,16 m
Grootste breedte van de romp: 4,85 m
Diepgang: 1,35 m
Masthoogte: ca. 20m
Bouwwijze: Ijzer geklonken
Motor: Scania Vabis D11 R81, 6 cilinder, 4-takt dieselmotor (buiten gebruik)
PK: 78,7 kw
Besturing: Stuurwiel met kettingloop
Zeilvoering en tuigage: gaffel getuigde kits (2 masten)

Foto’s: AG Vespa