Zelf klussen aan je boot?

Zelf aan je eigen boot klussen is niet alleen leerzaam, maar natuurlijk ook gewoon erg leuk! Ga je zelf aan de slag met je boot? Houdt dan rekening met onderstaande praktische zaken.

De voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat het met onderhoud van je boot, is het slim om te kijken wat voor werkzaamheden je wilt gaan uitvoeren en welke producten je daarvoor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld gaan boren in de boot en bestaat deze gedeeltelijk uit beton? Dan is het zaak een boorhamer te huren of aan te schaffen, zodat je deze werkzaamheden veilig kunt uitvoeren. Kortom: zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat.

Het schilderwerk

Wil je je boot gaan schilderen? Dit is een noodzakelijke klus, maar ook lastig door de weersomstandigheden die de boot meemaakt: de warme zon, het zoute water en harde wind. Daarom is een goede beschermlaag belangrijk. Een boot bestaat uit een onderwaterschip en bovenwaterschip. Het onderwaterschip is het gedeelte onder de waterlijn, en het bovenwaterschip het gedeelte wat niet in het water ligt. Voor beide gedeeltes heb je verschillende soorten verf nodig, omdat verf voor boven water niet geschikt is voor onder water en andersom geldt precies hetzelfde. Voor het bovenwaterschip bestaat de verflaag meestal uit een primer of grondverf en een lak. Voor het onderwaterschip bestaat deze uit een primer of grondverf en een onderwaterverf of antifouling. Ook het materiaal van de boot is belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van de verf en andere materialen, omdat het soort materiaal kan uitmaken voor bijvoorbeeld de hoeveelheid verflagen die moeten worden aangebracht.

Tips voor het poetsen

Een klus die jaarlijks zal terugkeren, is het poetsen van de boot. Dit is nodig voor een goed behoud van de boot, omdat vuil de verf of gelcoat kan aantasten. Regelmatig poetsen zal zorgen voor een langere levensduur van je boot. Vaak wordt gesproken van poetsen en polijsten alsof dit hetzelfde is, maar hier zit wel degelijk verschil in. Het poetsen van de boot zorgt ervoor dat de glans terugkomt, met polijsten kun je kleine krassen en beschadigingen wegwerken en de glans terugbrengen. Zorg ervoor dat je bij het poetsen van de boot van boven naar beneden werkt, altijd schoon gereedschap gebruikt en het oppervlak deel voor deel bewerkt.

Schoonmaken van de bootkap of zeil

Naast de boot zelf, hebben de bootkappen of zeilen veel te lijden gedurende het gehele vaarseizoen. Water en het weer kunnen zorgen voor bijvoorbeeld regenstrepen of schimmels. Daarom moet deze dus regelmatig worden schoongemaakt. Zo ziet je doek er niet alleen weer fris uit, de levensduur wordt er ook nog eens mee verlengd. Zorg ervoor dat je aanslag gelijk verwijderd zodra je deze ziet verschijnen op het doek.