Yachting Award 2017 voor Evi  en Jonas

 

Op 15 december werden de Yachting Awards 2017 uitgereikt door de Royal Belgian Sailing Federation. De hele zeilwereld verzamelde in het Kasteel van Namen waar Evi Van Acker de trofee al voor de elfde keer in ontvangst mocht nemen. Evi was immers ook in 2017 de absolute wereldtop en ze sloot haar carrière af met de eerste plaats op de wereldranglijst, werd vice-wereldkampioen Laser Radial en won verschillende World Cups.

De titel van “Yachtman 2017” gaat naar Jonas Gerckens, Volvo-schipper in de offshore-wedstrijden.  Jonas werd verkozen boven de andere toppers Wannes Van Laer en het 49er team Lefebvre/Pelsmaekers. In 2017 haalde van Jonas een mooie overwinning op de Fastnet Race. Aan boord van Maxel Sorel’s Class 40 was hij de eerste die de finish bereikte van deze legendarische race in de Ierse Zee.

(Foto: Jonas Gerckens, Evi Van Acker en René Aerts, Volvo Belux – Josphotography)

 

yachtman2017_jonas_lrIn september 2017 verbrak hij  ook het snelheidsrecord op meer (Au Lac de L’Eau d’Heure) aan boord van zijn Flying Phantom. Hij heeft pieken van maximaal 25 knopen bereikt (het vorige record was 20 knopen op een catamaran). In 2016 was hij 3e in de wereld Mini 6.50, vice-kampioen van Frankrijk in Mini 6.50 offshore racen maar ook derde in de Sables-Les Açores-Les Sables race in 6.50.

Jeugd

Bij de jeugd was het aanbod erg divers, zo stonden daar ondermeer het erg jonge duo catamaranzeilers Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe op de lijst. Ze behaalden vandaag zowaar de derde plaats op het Jeugdwereldkampioenschap Nacra 15 in China maar deze prestatie kwam te laat voor deze award. Eline Verstraelen werd verkozen tot Sailor of the Year Youth na haar mooie vierde plaats in de Laser 4.7 op EK 2017.

Manager

Heel wat mensen zetten zich belangeloos in voor de zeilwereld en in de categorie Yachting Manager werden vier kandidaten voorgedragen. De Yachting Manager 2017 is Peter Van den Bossche die de Award verdiende na negen jaar voorzitterschap van Belgian Sailing, als vertegenwoordiger van de lage landen in World Sailing en als wedstrijdleider van ondermeer twee wereldkampioenschappen en diverse grote wedstrijden voor optimisten dit jaar.

yachtman-2017_surf_lrSurf

Nieuw dit jaar is de trofee voor de Surfer van het Jaar.  Ook hier een selectie erg diverse sportievelingen die uitblinken op het internationale toneel. Naast de klassieke en minder klassieke windsurfdisciplines komen hier ook het kitesurfen en golfsurfen in terecht. De vergelijking is dan ook moeilijk maar uiteindelijk ging de titel van Surfer van het jaar naar Thomas Broucke die knappe resultaten op de olympische RS:X combineert met ondermeer de titel Belgisch Kampioen Slalom Windsurfen. Ook Thomas was deze week actief op het Jeugdwereldkampioenschap RS:X in Sanya (China) waar hij negentiende werd.