Dag ‘weidse zeiler’… bij het afscheid van Paul Wuyts, 1952 – 2019

Op 29 december 2019 overleed Paul Wuyts, een van de meest begeesterende en markantste figuren in de internationale yachting wereld. ,,Mijn weidse zeiler is in zijn laatste haven binnengezeild. Een prachtige plek vol Licht en Vrede zonder pijn,” schrijven zijn geliefden op de afscheidskaart, vergezeld van een ontroerend mooi gedicht.

Uw deelneming kan u betuigen op: https://www.condoleances.be/paulwuyts

Paul Wuyts heeft heel wat watertjes ‘doorzwommen’, maar wat we vooral onthouden is zijn warme en bindende kracht. Daarmee voerde hij veel werven en bedrijven naar een veilige haven, waar ze beschutting vonden tegen de stormen die bij tijd en wijlen de internationale yachtingwereld teisteren.

Bootmagazine wil een hommage brengen aan deze grote en inspirerende man die zoveel betekende voor de mensen achter tal van Belgisch en internationale bootmerken. Denk maar aan Etap, Elvström, Dufour, Bénéteau, Tofinou… Wij vroegen een getuigenis aan zijn vrienden en medewerkers van weleer en brengen ze op deze pagina’s naarmate ze binnen lopen.

Wij bedachten Paul met een beeld ontleend aan de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. ,,Elke golf heeft een begin en een einde, soms klimt ze hoog, soms daalt ze diep. Zo is het leven. Maar elke golf bestaat uit water en keert terug tot water. Zo blijft ze eeuwig leven.” Paul was een machtige golf in de grote oceaan, een golf die uiteenspat in de branding en weer water wordt. En de golf blijft voor altijd wat ze steeds was. Vaart wel Paul.
Leo Van Dorsselaer.

Wij openen graag met een getuigenis van Reginald De Schepper, stichter, bezieler en ex-directeur van de Belgian Boat Show.

Paul Wuyts onderging het leven niet – hij bepaalde het.

Geen schijnpoort maar een directe toegang tot handelen, beslissen en de dagdagelijkse beslommeringen kneden naar zijn hand.

Het begon moeilijk tussen ons. In de lente van 1988 was mijn bezoek aan Etap – prospectie voor de eerste editie van Boat Belgium in de Nekkerhal, januari 1989 – minder hoopvol dan ik had mogen hopen. Productieleider Jan Verhaege en zelfs de voorzitter van de Etap-groep Norbert Joris luisterden geduldig en met aandacht naar mijn verhaal maar Paul Wuyts kon zijn lichte minachting niet wegsteken – mijn God een boat show in een leegstaande groenten veilinghal, in Vlaanderen, net voor Boot Düsseldorf.

Toch was hij het die onmiddellijk inschreef voor 1990 want Etap kende een ongeziene belangstelling bij de overrompeling in de Nekkerhal. En dat bleef zo, die trouw aan mijn activiteiten: hij bracht Elvstrom, Dufour, Bénéteau en Tofinou naar Gent.

Nooit een kwaad woord over het verloop en de resultaten van de latere BBS, eerder zeer cynisch gerichte kopstoten die duidelijk bedoeld waren de bal te spelen en niet de man.

Paul gooide steeds zijn granieten fysiek in het spel en bleef mentaal onverbiddelijk zijn koers volgen.

Kreeg het grote gelijk bij beslissingen in de directie van de grootste jachtwerven, leefde jaren tussen transithall en Sheraton en maakte deals die hem tot de status van een mister universe in de boating trade optilde.

Tot de spanningsboog te groot werd en hij op de ring van Lier, zovele jaren geleden, fysiek bijna volledig door het lint ging.

Nu, 29 december 2019, was er geen reven meer aan…..

Sea you, dear friend.

Reginald.