Tweedehands botenmarkt, toegenomen vertrouwen

 Nadat eerder vorige maand de Hiswa makelaars wisten te melden dat het dieptepunt in de verkoop van gebruikte boten voorbij lijkt te zijn, komt ook de Britse scheepsmakelaar Berthon tot een vergelijkbare vaststelling.
Het herstel in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen van het tweede kwartaal van 2013 zet door. De bij Hiswa Vereniging aangesloten jachtmakelaars rapporteren ook over het derde kwartaal van dit jaar een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het dieptepunt van de verkoop van gebruikte boten lijkt hiermee voorbij.

Was de stijging in het aantal verkopen in het tweede kwartaal nog 5%, in het derde kwartaal is deze naar 19% gestegen. Er is iets meer vraag naar motorboten dan zeiljachten, maar ook het aantal verkochte zeiljachten is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De Hiswa Makelaars meldden in april van dit jaar al een verbetering. Die positieve ontwikkeling heeft stand gehouden. De cijfers sluiten volgens Hiswa Makelaars aan bij andere signalen uit de economie en de financiële wereld, die erop duiden dat Nederland op een keerpunt zit van de economische crisis. Klanten tonen meer vertrouwen in de economie.

Bij de internationale scheepsmakelaar Berthon is het vertrouwen de voorbije zes maanden ook alleen maar toegenomen, alhoewel de markt nog steeds humeurig is en er gebieden zijn, zoals de Middellandse Zee, die problematisch blijven. Toch zien de wolken er minder zwart uit dan voorheen.

 

Het herstel dat Berthon in de Verenigde Staten via zijn filiaal op Rhode Island vaststelde, zo’n anderhalf jaar geleden, zet zich voort in andere markten en dat is heel bemoedigend.

De verkopen die Berthon wist te realiseren hadden betrekking op zowel klassiekers, cruising jachten, performance boten, waterverplaatsers en semi- waterverplaatsers en plannerende motorjachten.

Klanten kwamen uit diverse regio’s, de USA, Noord-Europa, Nieuw-Zeeland (onze tegenvoeters) en vreemd genoeg ook uit Zuid Europa en natuurlijk, ook uit het Verenigd Koninkrijk.

De neerwaartse trend in de prijzen lijkt gestopt voor het eerst sinds 2008, aldus Berthon. Maar nog steeds stelt de makelaar vast dat de vraagprijzen moeten dalen om tegemoet te komen aan het nieuwe prijsniveau dat de markt oplegt.

In de wereldmarkt spelen de wisselkoersen een rol in de botenverkoop. Wanneer de dollar blijft dalen en het pond sterker wordt, kan dit voor afwijkingen zorgen, zeker wanneer deze trend zich doorzet. De ‘veilige haven’ valuta’s van de Scandinavische markt tonen eindelijk ook een ietsje minder veerkracht. Berthon maakt dan ook werk van negotiaties om de koersverschillen in het voordeel van de klant om te buigen.

Maar er blijven nog tal van interessante jachten op de gebruikte botenmarkt beschikbaar, benadrukt deze internationale makelaar tot slot.