Nog 100 dagen, aftellen tot start Transat

Nog iets minder dan 100 dagen voor de oceaanracers starten in ’s werelds oudste solo transatlantische wedstrijd vanuit Plymouth naar New York, de Transat. De race kent een rijke en bewogen geschiedenis. Opgericht in 1960 door Sir Francis Chichester en Blondie Hasler. De legendarische visie van Hasler op de race is nog steeds actueel. De Transat gaat over “een man, een boot, een oceaan.

De Transat heeft dit jaar tal van ‘offshore-grootheden’ aan de start, de Vendée Globe concurrenten Sébastien Josse en Armel Le Cléac’h in de IMOCA60, de Transat Jacques Vabre winnaar Erwan Le Roux en de Route du Rhum winnaar Thomas Coville op de vliegende multihulls, naast de ervaren offshore-concurrenten Miranda Merron en Thibaut Vauchel in de Class40.

Maar terwijl het principe achter de race hetzelfde blijft, zorgt een nieuwe generatie van Ocean Racing machines voor de wedergeboorte van deze klassieker. In  2016 verschijnen de gigantische Ultimes aan de start, naast de vliegende Multi50s, de krachtige IMOCA60s en winterharde Class40s met  ’s werelds beste solo zeilers aan het roer. Dat zou een nieuw record kunnen  opleveren.

“We zijn absoluut blij met de opkomst en het kaliber van de schippers”, aldus Hervé Favre, Offshore Events Director voor OC Sport. “Met de juiste omstandigheden kunnen we records zien sneuvelen in alle vier de klassen.”

Transat-PlymouthSmall
Startplaats Plymouth

Als eerbetoon aan de oorspronkelijke Transat zal de 14e editie varen van Plymouth – de stad waar de eerste race van start ging – naar Brooklyn in New York, waar de Transat eerste eindigde 56 jaar geleden na zo’n 3000 mijl.

Tussen de twee steden, zullen de eenzame deelnemers geconfronteerd worden met de torenhoge golven van de Atlantische Oceaan, verblindende mist, hevige wind en het gevaar van drijfijs beneden  de Noordpool. De vloot zal tussen de acht en 18 dagen op zee doorbrengen, afhankelijk van de boot. Met een overwegend aan de windse koers voor de boeg, zal de Transat een harde dobber worden voor de schippers.

TransatNewYorkSmall
Aankomst New York

De Transat is de moeder van alle transatlantische races en lanceerde de trend voor solo zeilen en mag beschouwd worden als de meest uitdagende transatlantische race. De winnaar in elke klasse (Ultime, IMOCA60, Multi 50, Class40) zal in de voetsporen treden van de eerdere winnaars, waaronder Chichester, Tabarly, Colas, Poupon, Desjoyeaux, Joyon en Loick Peyron.

Minder dan 100 dagen voor de start van deze epische race is een internationale vloot van bijna 30 boten ingeschreven, waaronder drie Ultimes, vijf Multi ’50, zeven IMOCA 60, 11 Class40s, twee vrouwelijke schippers, twee Britten, 21 Fransen, één Duitser en voor het eerst ook een Japanner.

Inschrijvingen voor de 2016 Transat zijn open tot 31 januari.

http://www.thetransat.com/