ARC 2019 onderweg naar de Caraïben

Onder een stralende zon begon zondagmiddag 24 november het grote avontuur voor de meer dan 1.000 zeilers uit 53 landen die in Las Palmas de Gran Canaria vertrokken voor een Atlantische oversteek naar Saint Lucie in het kader van  de ARC 2019. Dat moet zowat  ’s wereld grootste  trans-Atlantische zeilrally zijn. Jaren aan planning en maanden aan voorbereiding gingen vooraf aan deze 2.700 nautische mijl lange tocht naar de Caraïben.

Foto’s: WCC / James Mitchell

De ARC brengt elk jaar, 2019 is de 34ste editie, de meest diverse vloot samen, van de kleinste deelnemer, de ‘Duffy’, een onder Italiaanse vlag varende Dufour 34, tot grootste, de 32 meter lange (105 voet) Ulisse. Toevallig ook onder Italiaanse vlag, een design van German Frers en gebouwd in 2000 door Green Marine. Met daarnaast een parade aan state of the art catamarans, waaronder als een der belangrijkste blikvangers de Deo Juvante, een Sunreef 62, vorig jaar gebouwd in Gdanks, Polen met de Belg Thierry Verstraete als schipper en Oostende als thuishaven. Hij heeft naast zijn tienjarige zoon Maxence en de 8 jarige dochter Clémence, ook een professionele bemanning aan boord. De Belgische professionele schipper Alexis Guillaume met zijn twee jaar oude Marsaudon TS5 met 27.000 mijl op de teller, brengt een Frans vriendenteam naar de overkant. Als derde Belg aan de start de 23-jarige Guillaume van Hamme samen met zijn oudste broer en beste vriend met een meer dan 20 jaar oude stalen KM 38 CC. Perfect onderhoud boot overigens.
Het hele verhaal van de Belgische deelnemers leest u in de volgende print editie van ons magazine.

Maar terug naar de start van de rally. Lijnen en Fenders binnen gehaald, de weerkundige van dienst voorspelde een aangename 10-12 knopen Noord-Oosten wind, wat de deelnemers de kans bood hun asymmetrische sip te trekken. Ten Zuiden van Gran Canaria konden de deelnemers reken op een toenemende 15-20 knopen wind.

Tracking

Alle ARC boten zijn voorzien van een YB Tracking systeem via satelliet dat familie en vrienden toelaat de vloot te volgen online. Met 283 boten aan de start werd het absolute record in 34 jaar trans-atlantische rally aan deelnemers dit jaargebroken.

Voor de grote meerderheid van de vloot die vandaag van start ging betekent de overtocht 18 à 21 dagen op zee om de 2.700 mijl af te leggen met aankomst in Rodney Bay Marina in Saint Lucia.  Maar de racers, een 24-tal boten, hopen de overtocht in minder dan 10 dagen af te werken. Het record van de snelste oversteek  onder ARC vlag  staat op naam van George David’s super-maxi Rambler 88 die er in 2016 amper 8 dagen, 6 uur , 29 minutes en 15 seconden over deed.

Tracking: follow the ARC boats online using the Fleet Viewer