België wint zilver op het open Europees kampioenschap offshore-races in gemengd dubbel

Sophie Faguet en Jonas Gerckens gingen vrijdag  11 oktober 2019 om 1u49 over de eindmeet in Triëst  en wonnen de zilveren medaille van het Europees kampioenschap offshore-races in gemengd dubbel. Het betreft hier de eerste editie van het Europees kampioenschap offshore-races in gemengd dubbel.

Er kwamen  zeven bemanningen aan de start, niet ver van het mythische San Marcoplein in Venetië, op woensdag 9 oktober om 13:30 uur, allen aan boord van een L30-yacht. Na de start ging het richting Kroatië en vervolgens langs  de Sloveense kust naar de finishlijn in Triëst, Italië.

Jonas Gerckens en Sophie Faguet – foto Delphine Simon.

Deze competitie is gemengd (zoals het wereldkampioenschap in 2020 in Malta en de competitie op de Olympische Spelen in 2024).  Sophie Faguet was al co-schipper van Jonas tijdens de tweede etappe van de race  « Les Sables-Horta-Les Sables » – Class40 / Volvo104 – juli 2019 (het Volvo-team eindigde de race in de TOP 5). Sophie Faguet combineert haar expertise in Figaro 2 met Match Racen. Zij is Française, maar haar aanwezigheid is door de Eurosaf geaccepteerd vanwege de zeer korte deadlines voor het opzetten van de race. Sophie en Jonas hebben onlangs in Genua op de L30 getraind. In september 2019 wonnen ze ook de titel van vice-kampioen van het Eurosaf L30 2019 One Design European Championship aan het Gardameer (Italië).

De L30 van Jonas Gerckens en Sophie Faguet bij de start aan San Marco Venetië. Foto: Delphine Simon.

L30

De L30 is  een 30-voet monohull die werd gekozen als ondersteuning voor het eerste World Mixed Doubles World Open Championship in World Sailing (2020 in Malta).

Lengte – 9,58 m / Max Breedte – 2,54 m / Kiel – 790 kg / Surface GV – 29,8 m2 / Waterverplaatsing 1820 Kilo.

Podium

Gouden medaille voor Oostenrijk

Zilveren medaille voor België

Bronzen medaille voor Australië (gast)