Mini-Transat 2019 eindelijk van start

Zaterdag 5 oktober, om 10:38 uur, vertrokken de 87 zeilers in de 22e Mini-Transat La Boulangère vanuit La Rochelle voor  de eerste etappe naar Las Palmas de Gran Canaria. Het geduld van de deelnemers werd meer dan een week op de proef gesteld, het was wachten op een realistisch weervenster . De oorspronkelijk start was gepland op zondag 22 september maar orkaan Lorenzo besliste er anders over.

Onder de deelnemers drie Belgen in de Series klasse.  Albert Lagneaux met een Mini Pogo 3, Marie-Amélie Lenaerts en Thibaut Raymakers met een mini Ofcet.

In de november/december editie van Bootmagazine leest u een portret van deze drie zeilers.

De stilte voor de storm

 Hoewel de wedstrijd  in zeer beheersbare omstandigheden van start ging, zullen de deelnemers met een aantal obstakels geconfronteerd worden  tijdens het  1.350-mijl lange traject, met de passage van een eerste front tijdens het weekend.

Het werd een rustige start voor alle racers (geen individuele terugroepacties) en geen technische incidenten De wind was erg licht (ongeveer 5 knopen) en de vooruitgang tegen de wind in naar de windwaartse richting verliep langzaam, wat zorgde voor een fijne, technische navigatie. De eerste drie die het eerste merkteken rondden waren Julien Berthélémé (742), Axel Tréhin (945) en Hendrik Witzmann (920). Maar na een zachte start van de race zullen de deelnemers met een aantal obstakels geconfronteerd worden  tijdens hun  1.350-mijl lange traject, met de passage van een eerste front tijdens het weekend met windsnelheden van 25 knopen en meer.

Volg de wedstrijd op https://www.minitransat.fr/

Thibaut Raymakers, ontspannen voor de start.