De ziltste zeevruchten hotspots in Europa…

De r-maanden (zoals september) zouden de beste tijd zijn om zeevruchten te proeven, zo wordt al jaren beweerd. Waar of niet waar, dat kom jij te weten aan de hand van onze tips. Wij selecteerden voor jou de beste plekjes, in binnen- en buitenland. Ga naar een authentieke vismarkt of pluk zelf je oesters en – voor wie echt niet genoeg krijgt van het water – eet ze op in het midden van het meer.

Foto: Vissersdorp in Alentejo.

Een fotogeniek vissersdorp in Alentejo
Tussen de havenstad Setúbal en de badplaats Tróia ligt de monding van de rivier de Sado. Je vindt er verschillende vissershaventjes. Bij het vissersdorp Carrasqueira liggen houten, fotogenieke pieren gezellig schots en scheef. Bij eb verschaffen ze toegang tot de vissersboten. In de kleine restaurants kan je zilte smaken proeven: heerlijke choco frito (gebakken inktvis), amêijoas (venusschelpen), ensopado de enguias (palingstoofpot) of arroz de lingueirão  (rijst met zwaardschede). 

Pluk je eigen oesters in de Vendée
Op het eiland Noirmoutier kan je in iedere bar oesters bestellen, vers van de oesterboer aan de overkant van de straat.
Je kan ook zelf de zeevruchten oogsten bijv. aan de Passage du Gois. Deze weg loopt bij hoogtij helemaal onder water en bij laagtij staan tientallen mensen klaar met rubberen laarzen en een emmertje om ‘coquillages’ te verzamelen en oesters te plukken.
Sommigen nemen zelfs een flesje wijn mee om meteen op het strand te aperitieven. Verser kan je de oesters niet hebben.

Oesters eten te midden van het ‘Etang de Diana’ meer
Het meer van ‘Etang de Diana’ in Corsica is bekend om zijn heerlijke oesters.
Vooral de platte oesters zijn speciaal, soepel en licht krokant en ze smaken een beetje naar hazelnoten. Je kan ze proeven in het drijvend restaurant ‘Aux Coquillages de Diana’. Geniet van het panoramisch terras!  
In Ajaccio, is er O mon Bato – Le Poseidon. Het gezellige bootrestaurant met mooie ligging in de oude haven is een aanrader. De langoustines zijn er heerlijk. Adresjes om je vingers bij af te likken bereik je met Corsica Linea. 

De stille culinaire revolutie
Noorwegen is de op een na grootste exporteur van vis ter wereld. Wereldwijd worden elke dag 37 miljoen maaltijden met Noorse vis verorberd. Maar de zeevruchten proef je op z’n best op een Noorse vismarkt of in een restaurant aan de kust. Op de vismarkten vind je mosselen, Sint-Jakobsschelpen, kreeften en krabben.

Noordelijker proef je lokale specialiteiten, zoals koningskrab en gerookte trekzalm. Of ga vissen op skrei (arctische kabeljauw) terwijl je het Noorderlicht bewondert.

Verse garnaaltjes proeven met de garnaalvissers
Garnaalvissers met gele oliejekkers die hun stoere trekpaard onverstoorbaar en tot op borsthoogte door het zeewater leiden om garnalen te vissen. Dat is bijzonder.

Koksijde, en meer bepaald Oostduinkerke, is de enige plaats in de wereld waar garnaalvissen te paard nog bestaat en het beroep werd in 2013 aan de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed toegevoegd. De verse garnalen kan je op bepaalde dagen proeven op de Zeedijk waar ze meteen gekookt worden. Verser vind je ze niet.

De oudste en misschien wel de lekkerste oesters van Europa
De Royal Native Oyster Company uit 1400 is één van de oudste bedrijven in Europa, met de meest verse oesters, vis en schaaldieren. Het restaurant werd wereldberoemd voor het serveren van de super verse vis en zeevruchten die, gesierd door eenvoud, op een zeer smakelijke manier gekookt worden . Het restaurant aan het strand heeft een prachtig uitzicht op de oestergrond van het bedrijf. Na het diner kan je overnachten in een “Fisherman’s hut“.

Bron: Glenaki Travel News.