Boot Düsseldorf  “uitverkocht” voor 50ste verjaardag.

Een succesverhaal dat weldra 5 decennia omspant. Boot Düsseldorf viert van 19 tot 27 januari  2019  haar 50-jarig jubileum met een indrukwekkende kampioenenparade. Sarah-Quita Offringa (15-voudig wereldkampioene windsurfen)  en Robby Naish (23 wereldtitels) openen ’s werelds grootste watersportbeurs op de avond van 18 januari tijdens een galafeest in het centrum van Düsseldorf. Vandaag werd de kaap van de 2.000 exposanten gerond en de beurs kan ruim 3 maanden voor de opening het bordje ‘volzet’ boven halen.

Nochtans begon het allemaal behoorlijk bescheiden in november 1969 toen  116 exposanten uit zeven landen 34.000 bezoekers mochten verwelkomen. In die tijd was het echt sensationeel om boten in een beurshal te zien. En slechts een jaar later namen 183 bedrijven uit 25 landen deel, verspreid over een tentoonstellingsruimte die twee keer zo groot was als een jaar eerder. De eisen van de fabrikanten namen ook in de volgende jaren drastisch toe.

In 1972 verhuisde Boot naar het nieuwe, hypermoderne expositiecentrum in het noorden van Düsseldorf, dicht bij de luchthaven. Daar werd voor het eerst een grote waterpartij ingericht waar zeilers en kinderen indoor hun hartje konden ophalen. Boot  blijkt een echte trendsetter te zijn en presenteert de eerste surfplanken op de beurs in 1973. En de rest, tja dat is geschiedenis.

Foto’s: De eerste surfplanken verschenen op de beurs in 1973. Vandaag hebben de ’trendsporten’ een hoge vlucht genomen. (Messe Düsseldorf/C tillmann).

Follow the call

De huidige ampleur van Boot Düsseldorf wordt misschien nog best weerspiegeld door de vele campagnebeelden die ook de ‘sferen’ weergeven waarin de beurs zich afspeelt. Die sferen zijn bijzonder divers en veelzijdig. Dat wordt uitgedrukt met het begrip ‘Follow the call’, volg de roep van de vele onderdelen die de beurs biedt. Dat gaat van het klassieke zeilen en motorbootvaren, duiken en vissen, over windsurfen, kanoën,  suppen, kite surfen, wakeboarden tot reizen naar waterparadijzen met de daarbij behoren huur- en chartermogelijkheden. Niet minder dan 10 verschillende disciplines die mekaar ontmoeten op en om het water. Daar wil Boot Düsseldorf het knooppunt van zijn.

Doen en beleven

Alhoewel het succes het beste laat verhopen rusten de organisatoren niet op hun lauweren. De grootste bedreiging van de watersportsector is de vergrijzing en daarop bestaat maar één afdoend antwoord, aldus Petros Michelidakis, directeur van de beurs, en dat is: DOEN. Elke beleving start met het doen, het participeren. Daar zet de beurs dan ook sterk op in. De trendsporten moeten de jongeren naar de watersport brengen. Een kennismaking en eerst ervaring opdoen met de vele facetten ziet de beurs dan ook als een van zijn – weliswaar afgeleide – hoofdopdrachten. Vernieuwing in de sector brengen is ook voor beursorganisatoren een wissel  op de toekomst. En het moge duidelijk zijn,  boot Düsseldorf zit momenteel zeker op het goede spoor. (lvd)

Een ander aspect waar de beurs niet ongevoelig voor blijft zijn de diverse aspecten van  duurzaamheid en ecologie. De plastic vervuiling van onze zeeën en oceanen gaat de beursorganisatoren en met hun heel de sector,  recht naar het hart. De acties die hiermee gepaard gaan, stellen we in een volgende bijdrage voor.

Meer informatie: www.boot.de