Safran d’Or voor Jonas Gerckens

De ‘Safran d’Or’ 2019 of ‘het gouden roer’ zo je wil,  werd door de Franstalige Yachting federatie (Fédération francophone du yachting Belge – FFYB) toegekend aan Jonas Gerckens.

 Voor het tweede jaar op rij organiseerde de FFYB ‘Safran d’Or’-ceremonie om de watersporters die zich in 2019 hebben onderscheiden in de bloemetjes te zetten.

Schipper Jonas Gerckens ontving de Safran D’or in de categorie offshore-races. Een prijs die in het bijzonder werd toegekend voor zijn resultaten op het Europees kampioenschap oceaanracen (Venetië, oktober 2019), waar hij samen met co-schipper Sophie Faguet de zilveren medaille voor België won.

Het was het eerste Europese dubbelkampioenschap gemengd oceaanracen. Een race georganiseerd om de landen voor te bereiden op de Olympische Spelen in Parijs in 2024, waar oceaanraces wordt aangekondigd als een nieuwe discipline.

Tegen 2024 wil Jonas Gerckens alles op alles zetten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar ook wil hij met een volgend jaar te bouwen nieuwe Class 40 deelnemen aan de Jacques Vabre in 2021 of de Route du Rhum in 2022.

Zijn ambitie is een top 10 bij zijn tweede deelname aan de Route du Rhum.

Speciale vermeldingen in het kader van de Safran d’Or 2019 waren er voor:

Wannes Van Laer (categorie Standaardlasers)

Cyril Evrard (categorie Windsurf)

Magali Rouchet (categorie Fair-Play)

De Federatie feliciteerde ook Marie-Amélie Lenaerts, Albert Lagneaux en Thibaut de Raymakers met hun prestaties tijdens de 2019 Mini-transat aan boord van hun Mini 6.50.

Foto: Skipper Jonas Gerckens en René Aerts (Volvo Car Belux,  privé sponsor… die zal diep in zijn zakken moeten tasten om de projecten die op stapel staan te financieren.)