Navigeren op uw boot met smartphone of tablet

De mogelijkheden om gemakkelijk en veilig te navigeren via laptops, tablets en zelfs smartphones nemen nog steeds toe. Navigeren op een tablet of smartphone is zelfs uitermate handig als u mobiel wilt zijn. Overal aan boord kunt u nu de huidige navigatie-informatie bekijken en aanpassen. Kaartupdates zijn met uw mobiele internet of de lokale wifi eenvoudig te downloaden.

In Google Play, de winkel op uw Android-apparaat, vindt u de navigatie-app WinGPS Marine en verscheidene kaarten-apps. Dit bericht gaat over de WinGPS Marine-serie van Stentec.

WinGPS Marine Lite
Wanneer u de app WinGPS Marine installeert op uw tablet of smartphone, krijgt u in eerste instantie de gratis Lite-versie. Door uw kaarten in de app te downloaden, heeft u direct de beschikking over een basisnavigatiesysteem: u ziet de huidige locatie, koers en snelheid en kunt eenvoudig een locatie markeren op de kaart door een waypoint te plaatsen. WinGPS Marine Lite is gratis.

WinGPS Marine
Zodra het navigeren op een tablet vertrouwd begint te voelen, verlangt u waarschijnlijk al snel naar meer functies. Door te upgraden naar WinGPS Marine kunt u direct aan de slag: Zet routes uit over de open wateren met losse routepunten, of plaats routepunten op het waterwegennetwerk over de binnenwateren. WinGPS Marine houdt automatisch rekening met de vaardieptes en afmetingen van bruggen en sluizen.

Vlak voor de reis downloadt u nog even de GRIB-files voor de weersvoorspelling en koppelt u de AIS draadloos. Nu kunt u tijdens de reis, zonder dat u een internetverbinding heeft, de voorspelde wind en AIS-objecten op de kaart bekijken. WinGPS Marine kost € 49,99.

WinGPS Marine Plus
Gaat u de getijdenwateren trotseren? Of wilt u naast de AIS en GPS ook andere boordinstrumenten koppelen met WinGPS Marine? Dan kunt u upgraden naar WinGPS Marine Plus.

De welbekende NLTides, ook wel HP-33 genoemd, wordt standaard meegeleverd in WinGPS Marine Plus. Met de tijdbalk kunt u de stromings- en getijdeninformatie van het gehele jaar bekijken op de kaart. Sluit uw windmeter, dieptemeter, log en kompas aan op een multiplexer met wifi of bluetooth. Hierdoor kan de tablet de data van de boordinstrumenten ontvangen en ziet u dit direct terug in de app WinGPS Marine Plus. WinGPS Marine Plus kost € 99,99. Heeft u al een licentie van WinGPS Marine en wilt u upgraden? Schaf dan de upgrade aan voor slechts € 49,99.

Kustfijn-model
Met deze add-on kunt u in zowel WinGPS Marine als in WinGPS Marine+ de meest nauwkeurige informatie over de actuele stroming en waterstanden downloaden voor de Noordzee, Waddenzee, Zeeland en het IJsselmeer.

Het dieptemodel van Rijkswaterstaat is in het Kustfijn-model verwerkt met de actuele waterstanden, waardoor u de voorspelde ware dieptes kunt bekijken. Geef de diepte van uw schip op en u ziet een rode lijn verschijnen die de te ondiepe wateren markeert. Ideaal om naast de NLTides te gebruiken tijdens het plannen van een wantij-oversteek. De Kustfijn-model kost € 25,00.

Meer informatie www.wingpsmarine.com en www.stentec.com