Vendeé Globe, finish in zicht voor Pieter Heerema

In januari kwamen de racers over de aankomstlijn, in februari de avonturiers en het wordt maart voor de twee laatste deelnemers de finish bereiken.  Een van hen is de Nederlandse deelnemer Pieter Heerema (No Way Back), hij heeft nog minder dan 600 mijl te gaan om Les Sables d’Olonne te bereiken, maar het zal waarschijnlijk donderdag worden voor hij zijn solo wereldomzeiling voltooid zal hebben. Momenteel heeft hij er 114 dagen op zee opzitten.

Daarmee wordt hij naar alle waarschijnlijkheid  zeventiende in deze achtste editie van de  Vendée Globe. Pieter Heerema is gedwongen te vertragen en bijna tot stilstand te komen om een storm te laten passeren in de Golf van Biskaje. Langs de hele Franse Atlantische kust staat momenteel een stormachtige wind, met golven tot 10 meter.

De deelnemer in  18de en laatste positie is Sébastien Destremau aan boord van zijn TechnoFirst-faceOcean, die verwacht wordt rond 9 maart. Destremau heeft nu minder dan 2000 mijl te varen tot de finish en hij haalt op dit moment een gemiddelde van ongeveer tien knopen in het zuiden van de Azoren. Voorlopig zijn de passaatwinden hem dus gunstig gezind en zij lieten hem toe bijna 200 mijl af te leggen in de afgelopen 24 uur. Maar in de niet zo verre toekomst wordt het ingewikkelder, met gebieden van hoge druk en lichte wind waar hij doorheen moet alvorens over te steken naar de kusten van Portugal en Spanje. Tenslotte wacht hem ook de Golf van Biskaje, de laatste hindernis voor de sluiting van deze achtste Vendée Globe volgende week.

Vendée Globe – news