Goud voor Emma Plasschaert op de Sailing World Cup Series Final 2018

In Marseille heeft Emma Plasschaert Goud gewonnen op de Sailing World Cup Series Final (de Finale van de Wereldbeker zeilen), welke plaats vond op het Olympische vaarwater van de Spelen in 2024. Vanaf de eerste dag nam Emma de leiding in het klassement en liet deze niet meer los. Gedurende afgelopen week wist ze haar voorsprong in het klassement stelselmatig uit te breiden tot ze gisteren 16 punten voorsprong had op de Hongaarse Mária Érdi en 33 punten op de Finse Tuula Tenkanen. Door haar voorsprong was Emma al zeker van een gouden of zilveren medaille, de Finse kon haar namelijk niet meer passeren in het klassement.
In de medalrace mag enkel de top-10 deelnemen en tellen de punten dubbel. Alleen de Hongaarse kon enkel nog een bedreiging zijn voor het goud, maar hiervoor moest Mária ze acht plaatsen voor Emma over de finish komen. Na een spannende medalrace kwam de Hongaarse als tweede over de finish en zeilde Emma als zevende over de lijn, door haar grote voorsprong was dit meer dan voldoende voor een gouden medaille. Voor Emma is dit haar eerste grote overwinning in de Laser Radial. Naast winst in de World Cup Series Final, wint Emma ook de Word Cup Series 2017-2018 (Gamagori, Miami, Hyeres en deze final in Marseille opgeteld). Maité Carlier die ook in de Laser Radial zeilde, behaalde een 15de plaats.

In de Laser Standard kwamen Olympisch zeiler Wannes Van Laer en William De Smet in actie. William finishte met een 17de plaats voor het eerst in zijn zeilcarrière voor Wannes, hij eindigde als 20ste.

Voor onze Laser Radial zeilsters en Laser zeilers was dit de laatste grote wedstrijd voor het Wereldkampioenschap in Aarhus, waar de eerste kwalificaties voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020 te verdienen zijn.

Bij de Nacra 17 hadden we één Belgisch team, het duo Jan Heuninck en Anouk Geurts eindigden als 18de in het klassement.

Wegens te weinig deelnemers in de 49er had World Sailing beslist om deze klasse te schrappen voor de World Cup Final, waardoor het Olympische 49er-duo Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers niet in actie kwamen. Zowel onze Nacra 17 teams als ons 49er team nemen van 8 tot en met 13 juli deel aan hun EK, te Gdynia Polen.