Dongfeng Race Team leidt Volvo Ocean Race-vloot rond Fastnet Rock

Op maandag 11 juni 2018 leidde klassementleider Dongfeng Race Team de Volvo Ocean Race-vloot rondom de iconische Fastnet Rock ter hoogte van het zuidelijke punt van Ierland. Binnen 24 uur na de start van de tiende etappe varen de top zes boten binnen drie mijl van elkaar. Inmiddels gaat het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking aan kop. De wind is nog altijd zwak.

Foto: Etappe 10, van Cardiff naar Gothenburg, dag 2. 11 juni 2018 – Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

Sinds dat de boten op zondagmiddag Cardif verlieten, kampen ze met een vlagerige bries. Ze legden amper 250 mijl af met maximale snelheden van 10 knopen. Sun Hung Kai/Scallywag had gisteravond de pech om de stroming tegen te krijgen, waardoor ze het anker moesten gebruiken.

Toen Team Brunel en MAPFRE zondagavond in windwak terechtkwamen, kon Dongfeng de leiding overnemen. Daarop reageerde Bouwe Bekking dat hij er alles aan zou doen om Dongfeng niet verder uit te laten lopen. Met de afstand van 1.300 nautische mijlen is de tiende etappe de kortste van de elf. De uitslag is echter van groot belang met drie punten verschil tussen de top drie teams in het overall klassement.

“Na de start wisten we onszelf goed naar voren te worstelen, maar daarna raakten we samen met MAPFRE geparkeerd”, zei Bekking. “Dongfeng kwam van ver van achteren, kon enige druk behouden en schoof door naar de eerste positie.”

“Gelukkig kregen we vrij snel daarna een briesje en pakten we winst op de andere boten. Langzamerhand na de wind gedurende de nacht toe en moesten we enige zeilwissels doen. Die waren perfect getimed. We kunnen nu Ierland zien en de wind neemt weer af. De achterliggende boten zullen waarschijnlijk inlopen, net als wij op Dongfeng.” Rond 16 uur Nederlandse tijd ging Team Brunel aan kop.

Na de befaamde Fastnet Rock zal de vloot Bull Rock passeren en aan de bocht naar rechts beginnen. Dat is het begin van het rak langs de westkust van Ierland omhoog met de wind op de neus. Het is weliswaar een korte etappe, maar wel een tactische met veel kansen en gevaren.

“Deze etappe is gecompliceerd”, legt Turn the Tide on Plastic-schipper Dee Caffari uit.”Aan beide kanten is veel land en er zijn veel landtongen, getijden doorgangen, olieplatformen en windmolenparken. Het wordt druk voor de navigator. Vooral omdat we de hele tijd in zicht van de rest van de vloot zullen racen.”

De verwachte aankomsttijd voor de finish in Göteborg is momenteel donderdagavond.

Etappe 10 – Volvo Ocean Race – Klassement om 15:17 UTC op maandag 11 juni
1.Team Brunel
2.MAPFRE – 1,33 mijl achter leider
3.Dongfeng Race Team – 1,49 mijl achter leider
4.Vestas 11th Hour Racing – 2,04 mijl achter leider
5.Turn the Tide on Plastic – 2,29 mijl achter leider
6.team AkzoNobel – 2,86 mijl achter leider
7.SHK / Scallywag – 50,75 mijl achter leider

Volvo Ocean Race- klassement na 9 etappes
1.Dongfeng Race Team – 60 punten
2.MAPFRE – 59 punten
3.Team Brunel – 57 punten
4.team AkzoNobel – 48 punten
5.Vestas 11th Hour Racing – 36 punten
6.SHK / Scallywag – 29 punten
7.Turn the Tide on Plastic – 26 punten

Mochten teams met gelijke aantal punten eindigden, dan geldt de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.

Huidig Volvo Ocean Race In-Port Race Series klassement
1.MAPFRE – 56 punten
2.Dongfeng Race Team – 49 punten
3.Team Brunel – 41 punten
4.team AkzoNobel – 39 punten
5.Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
6.Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten
7.Turn the Tide on Plastic – 17 punten