Mapfre winnaar Volvo Ocean havenwedstrijd in China

Op zaterdag 3 februari vochten in Guangzhou (China) Team Brunel en team AkzoNobel tijdens de Dongfeng In-Port Race een Nederlands onderonsje uit voor de tweede en derde plek. Ondertussen leidde het Spaanse MAPFRE met een comfortabele voorsprong van het begin tot en het einde in het Chinese Guangzhou. Pas in het laatste rak naar de finish liet Team Brunel zijn nationale concurrent definitief achter zich.

Foto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race


Er stond ongeveer 10 knopen wind en de zes boten sterkte vloot moest vier rondes varen. “Het was lastig zeilen op de rivier”, aldus MAPFRE-schipper Xabi Fernández. “We hadden een goede start en konden daarna mooi in lijn met de wind en stroming blijven. Zo konden we verder uitlopen.” Met de zege in China pakt MAPFRE de leiding in de In-Port Race Series weer terug van Dongfeng Race Team, dat vandaag een teleurstellende wedstrijd zeilde.

De lokale helden aan boord van Dongfeng Race Team gingen te vroeg over de lijn, net als Sun Hung Kai/Scallywag. Alleen verliep de herstart voor Scallywag netjes en voor Dongfeng rampzalig. Het Chinees/Franse team bleef aan de ankerlijn van de startboei hangen. Tegen de tijd dat ze zichzelf hadden bevrijd, waren de andere teams al honderden meters verder.

MAPFRE ging aan kop bij de eerste boeironding, gevolgd door team AkzoNobel en Scallywag. Team Brunel met America’s Cup-winnaar Peter Burling aan het roer, rondde als vierde. In het volgende voor-de-windse gingen ze in een gijpmanoeuvre Scallywag voorbij. Vanaf dat moment startte het duel tussen de twee Oranjeteams in het veld. Team Brunel zeilde een sterk tweede kruisrak en kwam als tweede bij de bovenboei. Die positie weten ze tot net voor de derde bovenboeironding vast te houden.

Terwijl Burling moet knijpen (een hoek heel dicht bij de wind varen) om de bovenboei te halen, rolt team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont met meer snelheid over zijn landgenoten heen. Tienpont en zijn bemanning beginnen als tweede aan het finale voor-de-windse rak naar de eindstreep. Lang duurt deze rangorde niet, want in een gijpmanoeuvre neemt Team Brunel de tweede plaats weer over om die daarna niet meer af te staan. Team AkzoNobel finisht als derde, gevolgd door Scallywag. Hoewel Dongfeng Race Team er alles aan doet om toch nog een plekje op te schuiven, weet Turn the Tide on Plastic uiteindelijk die poging te pareren. Schipper Dee Caffari komt als vijfde over de eindstreep en Dongfeng teleurstellend als zesde.

De vloot zal op maandag 5 februari Guangzhou verlaten op weg naar Auckland met een geplande stop in Hong Kong. De herstart vindt op woensdag 7 februari om 13:00 uur lokale tijd (05:00 UTC) plaats.

Voorlopig totaalklassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series

MAPFRE – 32 punten
Dongfeng Race Team – 27 punten
Team Brunel – 23 punten
team AkzoNobel – 21 punten
Sun Hung Kai / Scallywag – 13 punten
Vestas 11th Hour Racing – 12 punten
Turn the Tide on Plastic – 10 punten

Meer informatie www.volvooceanrace.com