Team Brunel onder hoogspanning

Na zes dagen op zee bevindt de Volvo Ocean Race vloot zich halverwege Leg 4 ter hoogte van de Salomoneilanden. Het team van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking ligt voorlopig zesde op zo’n elf zeemijl van het leidende Mapfre.

Foto: Rome Kirby by Yann Riou / Volvo Ocean Race

Verschil geslonken, Doldrums staan voor de deur
Met nog iets minder dan 3.500 zeemijlen tot de finish in Hong Kong komen de Doldrums snel dichterbij en begint de wind voor de koplopers af te nemen. Team Brunel heeft afgelopen weekend een groot gedeelte van de eerder opgelopen achterstand goed gemaakt. Op dit moment is het verschil met de koplopers geslonken tot slechts 11 zeemijlen.

Schipper Bouwe Bekking: “We hebben het gevoel dat we goed varen en dat blijkt ook uit de laatste rapporten. We moeten gewoon blijven pushen, 30 zeemijlen naar de leiders, zoals gisteravond, is nog veel maar we weten dat alles mogelijk is. In de Doldrums kunnen we zomaar een herstart krijgen, dan moeten we er staan.”

brunel_landinzicht_lr

Foto: Yann Riou / Volvo Ocean Race

Land in zicht
Op dit moment vaart de vloot ter hoogte van de Salomoneilanden. Het zien van land heeft altijd een opmerkelijk effect op de zeilers aan boord volgens de ervaren schipper. Bekking: “Het is opmerkelijk dat het zien van land altijd een extra positief effect heeft op iedereen. Ik kan het niet verklaren voor de één zijn dat de sneeuwwitte stranden, voor een ander het groene bos en misschien is het voor sommigen zelfs wel het weten dat je niet alleen bent.”

Plastic flessen, tassen en visnetten in het water
Nu de vloot zich weer dichter bij de bewoonde wereld bevindt, worden ook meteen de gevolgen van de menselijke aanwezigheid op het milieu weer pijnlijk duidelijk.

Bekking: “Een groot nadeel van het zien van land is dat het meteen resulteert in veel afval in het water, van plastic flessen, tassen tot grote visnetten en houten kisten. Dat is verschrikkelijk en lijkt elke keer wel erger te worden!”

Team Brunel onder hoogspanning
In de Salomonzee werd Team Brunel zondag ook nog even geconfronteerd met een behoorlijke onweersbui.