Fregatkaptein Peter Ramboer aan commando NAVO mijnenjagersvloot

Oostendenaar fregatkapitein Peter Ramboer krijgt voor een jaar het commando in handen van de SNMCMG1. Dit is de NAVO mijnenjagersvloot die het gebied bestrijkt van Latvia (Letland) tot de zuidelijke Noordzee.  Deze vloot krijgt regelmatig een nieuw commando en ook de vlootschepen wisselen regelmatig en zijn afkomstig uit de diverse NAVO-landen. De  plechtige overdracht had plaats op de Marinebasis Zeebrugge.

De nieuwe commandant van het permanente NAVO-mijnenbestrijdingseskader Peter Ramboer zal worden bijgestaan door een internationale staf die – naast de planning van de oefeningen en operaties – eveneens de verbinding is met het Maritiem Hoofdkwartier i Northwood (UK).

De SNMCMG1 is een interventievloot van mijnenjagers en heeft als belangrijkste opdracht om zeemijnen op te sporen en onschadelijk te maken. Ze is ook één van de vier permanente vlooteskaders waarover de NAVO beschikt en 24/7 inzetbaar is.

fregat_01

De vloot bestaat meestal uit een zevental schepen met ongeveer 50 officieren en 300 bemanningsleden. De schepen opereren voornamelijk op de Noord-Europese zeeën, maar kunnen in principe over heel de wereld werken.

Sedert het prille ontstaan van de SNMCMG1 in 1974 voorziet België jaarlijks de inzet van één van haar mijnenjagers.

Tekst & foto’s: Georges Janssens