Podium tweede Volvo Ocean Race-etappe compleet en Team Brunel finisht als vierde

Op de vroege zaterdagmorgen 25 november 2017 kwam het Nederlandse Team Brunel als vierde over de finishlijn van de tweede Volvo Ocean Race-etappe. Eerder op de avond finishten Dongfeng Race Team als tweede en ruim anderhalf uur later Vestas 11th Hour Racing als derde. Daarmee is het podium compleet, terwijl de groep achtervolgers nog nek aan nek richting de eindstreep in Kaapstad racet.

Foto: Leg 2. Arrivals from Lisbon to Cape Town. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 25 November, 2017.

In de eerste helft van de etappe ging Dongfeng, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, lange tijd aan de leiding. Door vorige weekend na de Doldrums langer in oostelijke richting door te varen dan de concurrentie, zakte het Chinees/Franse team naar de vierde plek. Schipper Charles Caudrelier reageerde na de finish dan ook opgelucht: “Een goede tweede plek. Natuurlijk was er een moment dat we op meer hadden gehoopt, maar een paar dagen geleden zag het er een stuk slechter uit voor ons. We hebben een fantastische comeback gemaakt.”

“MAPFRE heeft het geweldig gedaan. Zij maakten minder fouten dan wij, maar wij gaven nooit op. Wij hebben een fantastische snelheid in sterke wind. Daar hebben we veel aan gewerkt en het was ongelofelijk. Soms zijn we bijna een knoop sneller.”

Vestas 11th Hour Racing, de winnaar van de eerste etappe, begaf zich continu in de kopgroep. Dit keer wisten ze echter de leiding niet over te nemen. Schipper Charlie Enright na aankomst in de haven in Kaapstad: “We zijn blij met deze podiumplek tegenover zoveel sterke teams. We zijn nog niet tevreden met hoe we de boot zeilen, dus we hebben nog veel werk te verrichten. We proberen nog steeds om sneller door het water te gaan en om het nemen van beslissingen te stroomlijnen, maar de race duurt nog lang.”

Frustrerend

Een paar uur later was het de beurt aan Team Brunel-schipper en zijn bemanning om de zeilen te laten zakken. In aanloop naar de eindstreep schreef Bekking: “Deze laatste twee dagen waren enigszins frustrerend. We zeilden altijd in minder druk en met de wind meer van voren [is een langzamere windhoek] dan de boten voor ons, maar je weet dat je niets kunt doen…” Team Brunel viel eerder achter het front dan zijn drie voorgangers, die daardoor langer konden profiteren van meer wind. “Tien mijl werd ineens honderd mijl achterstand”, aldus Bekking. “Als team zijn we op veel punten vooruitgegaan ten opzichte van de eerste etappe. We beginnen meer grip te krijgen op de crossovers van de zeilen, maar er zijn altijd enkele nieuwe verrassingen. Terugkijkend naar onze navigatie zijn er natuurlijk momenten waarop we het misschien beter hadden kunnen doen, maar over het algemeen denk ik dat we het goed hebben gedaan.”

Met ongeveer een week te gaan, was Team Brunel in de strijd voor de tweede plek. Het Nederlandse team ging in Stealth Mode, maar kon uiteindelijk die podiumplaats niet vasthouden. “We zijn deze etappe enorm gegroeid. We zijn niet snel genoeg als het harder waait, maar we weten nu waarom en dat geeft ons vertrouwen voor de volgende etappe. Ik ben blij met onze groep. De leercurve is enorm en iedereen is gezond, fit en geniet.”

Er zijn nog drie teams in de race voor de tweede etappe, waaronder het Nederlandse team AkzoNobel in vijfde positie. Deze groep van achtervolgers gaat nek aan nek en wordt vanavond rond 21.13 UTC in Kaapstad verwacht.

Etappe 2 – Voorlopige resultaten – op zaterdag 25 november om 00:18 UTC

1. MAPFRE — FINISHED — 15:10.33 UTC – 19 days, 01u:10m:33s
2. Dongfeng Race Team — FINISHED — 18:02.39 UTC – 19 dagen, 04u:02m:39s
3. Vestas 11th Hour Racing — FINISHED — 19:37.53 UTC – 19 dagen, 05u:37m:53s
4. Team Brunel — FINISHED — 00:14.47 UTC – 19 dagen, 10u:14m:47s
5. team AkzoNobel +323.7
6. Turn the Tide on Plastic +324.9
7. Sun Hung Kai/Scallywag +326.6

Volvo Ocean Race – huidig klassement na twee etappes

1. MAPFRE — FINISHED — 14 punten
2. Vestas 11th Hour Racing — FINISHED — 13 punten
3. Dongfeng Race Team — FINISHED — 11 punten
4. Team Brunel — FINISHED — 6 punten
5. team AkzoNobel — RACING — 4 punten (na eerste etappe)
6. Sun Hung Kai/Scallywag — RACING — 3 punten (na eerste etappe)
7. Turn the Tide on Plastic — RACING — 1 punten (na eerste etappe)