MAPFRE wint tweede Volvo Ocean Race-etappe

Het Spaanse MAPFRE ging vanmiddag winnend over de finishlijn van de tweede Volvo Ocean Race-etappe. Daarmee pakken schipper Xabi Fernández en zijn bemanning de volle acht punten in de 7.000 mijl lange marathon van het Portugese Lissabon naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Foto: Leg 2. Arrivals from Lisbon to Cape Town. Photo by Pedro Martinez/Volvo Ocean Race. 24 November, 2017. Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

“Dit is geweldig, we zijn super blij. We zijn hier heelhuids aangekomen en voor de anderen. Meer kunnen we niet vragen”, zei Fernández kort nadat hij de eindstreep had gepasseerd.

“Dit is wat we de hele race rondom de wereld gaan zien. Het ligt heel dicht bij elkaar, iedereen heeft goede snelheid en kleine fouten zijn kostbaar. Deze keer hadden we het geluk de minste fouten te maken. Dat is waarom we winnen.”

Vrijwel de hele eerste helft van de etappe zeilde MAPFRE in het kielzog van Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer. Vorig weekend na 14 dagen racen en na het passeren van de Doldrums maakten navigator Juan Vila en schipper Xabi Fernández de winnende move. Ze gijpten (voor de wind draaien) snel naar het zuidwesten, terwijl Donfgeng die tactische zet niet verdedigde.

Binnen een paar uur bleek die beslissing goed uit te pakken. Het tactische voordeel dat MAPFRE daarmee pakte, gaf het Spaanse team in de laatste week niet meer weg.

MAPFRE krijgt acht punten voor het winnen van de tweede etappe (zeven punten plus een bonuspunt voor de zege), waarmee het de leiding in het totaalklassement overneemt.

MAPFRE legde in de tweede etappe 7,886.5 nautische mijlen af over de grond gemeten en met een gemiddelde snelheid van 17,3 knopen.

Etappe 2 – Resultaten – vrijdag 24 november (etappe 2, dag 20) om 15:10 UTC
1.MAPFRE — FINISHED — 15:10.33 UTC – 19 dagen, 01 uur, 10 minuten, 33 seconden
2.Dongfeng Race Team +37.2 nautische mijlen
3.Vestas 11th Hour Racing +62.1
4.Team Brunel +131.6
5.team AkzoNobel +447.1
6.Turn the Tide on Plastic +449.4
7.Sun Hung Kai/Scallywag +451.3