Team AkzoNobel pakt vijfde plek en SHK/Scallywag wint fotofinish van Turn the Tide on Plastic

Op zaterdagavond 25 november pakte het Nederlandse team AkzoNobel de vijfde plek in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race 2017-18. Schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning wisten het hoofd koel te houden, terwijl de wind wegviel in de laatste mijlen naar de finish in Kaapstad. Ondertussen kwamen de boten achter hen steeds dichterbij tot op slechts 4 nautische mijlen (nm).

Leg 2. Arrivals from Lisbon to Cape Town. 25 November, 2017. Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Het komt niet vaak voor dat de vijfde plek als een overwinning voelt. Die van team AkzoNobel hoort wel in dat rijtje, gezien het gevecht dat zij hadden met SHK/Scallywag en Turn the Tide on Plastic. “We hebben de hele weg gestreden”, reageerde Tienpont. “Natuurlijk was het teleurstellend dat we eerder niet in de sterkere wind konden blijven, maar iedereen bleef positief. Ik ben heel blij om vijfde te finishen in een race waarin het zo dichtbij elkaar lag.”

Na team AkzoNobel was de strijd om niet als laatste te eindigen zelfs nog spannender. In aanloop naar Kaapstad zeilde SHK/Scallywag van schipper David Witt en de Nederlandse Annemieke Bes 4 nm voor Turn the Tide on Plastic van Dee Caffari. Totdat de boot uit Hong Kong in de lichte en veranderlijke wind onder de Tafelberg kwam en de voorsprong verdampte.

Minder dan 200 meter

Caffari en haar bemanning trokken alles uit de kast om die zesde plek te bemachtigen. Ze hesen de masthead Code Zero (grootste voorzeil) voor extra bootsnelheid, maar uiteindelijk kwamen ze op de finishlijn net tekort. Na 7.000 nautische mijlen racen was het verschil slechts 0,1 nm (minder dan 200 meter).

“We hebben Scallywag al sinds de evenaar in zicht. We verdienen meer dan dit resultaat”, zei Caffari. “We verloren vandaag 2 nm en kwamen vervolgens terug tot enkele bootlengtes. Iedereen heeft zo hard gewerkt en daarom had ik zo graag gewild dat het dubbeltje de andere kant op was gevallen.”

Witt en zijn bemanning weerstonden op het nippertje de aanval van Caffari’s team, na vrijwel de hele etappe in het zicht van Turn the Tide on Plastic te hebben gezeild. Scallywag passeerde de eindstreep met net iets langer dan een minuut voorsprong. “Iedereen was goed, niemand gaf op”, zei Witt, die zijn bemanning prees. “We zijn solide en hebben karakter. We moeten bij elkaar blijven, door vechten en beter worden.”

Nu dat alle zeven boten binnen zijn, kan de balans worden opgemaakt. Etappewinnaar MAPFRE voert het overall klassement na twee etappes aan. Het verschil met Vestas 11th Hour Racing is slechts een punt. Dongfeng Race Team volgt op twee punten en staat derde overall. Team AkzoNobel staat vierde met een punt voorsprong op Team Brunel.

De zeilers gaan nu eerst van hun welverdiende rust genieten en zich dan voorbereiden op de havenrace van 8 december. De derde etappe van Kaapstad naar het Australische Melbourne start op zondag 10 december.

Etappe 2 – Voorlopige resultaten – zaterdag 25 november (etappe 2, dag 21) om 00:18 UTC

1. MAPFRE — FINISHED — 15:10.33 UTC – 19 dagen, 01u:10m:33s
2. Dongfeng Race Team — FINISHED — 18:02.39 UTC – 19 dagen, 04u:02m:39s
3. Vestas 11th Hour Racing — FINISHED — 19:37.53 UTC – 19 dagen, 05u:37m:53s Team 4. Brunel — FINISHED — 00:14.47 UTC – 19 dagen, 10u:14m:47s
5. team AkzoNobel — FINISHED — 21:24.40 UTC – 20 dagen, 07u:24m:40s
6. Sun Hung Kai/Scallywag — FINISHED — 21:55.21 UTC – 20 dagen, 07u:55m:21s
7. Turn the Tide on Plastic — FINISHED — 21:56.29 UTC – 20 dagen, 07u:56m:29s

Volvo Ocean Race – huidig klassement na 2 etappes

1. MAPFRE — FINISHED — 14 punten
2. Vestas 11th Hour Racing — FINISHED — 13 punten
3. Dongfeng Race Team — FINISHED — 11 punten
4. team AkzoNobel — FINISHED — 7 punten
5. Team Brunel — FINISHED — 6 punten
6. Sun Hung Kai/Scallywag –FINISHED — 5 punten
7. Turn the Tide on Plastic –FINISHED — 2 punten