Studieboeken voor het nieuwe schooljaar

September in zicht, voor jongeren liggen de leerboeken klaar. Ook voor pleziervaarders heeft uitgeverij Hollandia een paar nieuwe studieboeken uitgegeven. Alhoewel nieuw, ’Het Kleine Weerboek’ beleeft zijn 8ste  druk en de ‘Leidraad voor het vaarbewijs’ is al aan zijn 11de druk toe.

boek-klein-weerboek_lrDe lezer leert ‘de lucht te lezen’, oog te hebben voor veranderingen in weerpatronen en op die manier zelf het weer te voorspellen. Dat vraagt natuurlijk enige  ervaring, want niet zelden weigeren de wolken zich te formeren zoals de foto’s het aangeven. De auteur geeft als inleiding de ‘regels van de wind’ mee, naast een uitgebreide verklaring van de gebruikte termen.  Wat condensatiestrepen zijn, ligt misschien nog vooraan in het geheugen, maar voor de betekenis van ‘castellanus’ of  ‘occlusie’ is het doorgaans een ietsje dieper graven.

Toch is het gebruik van het boek eenvoudig.  Je zoekt eerst de foto die de meeste gelijkenis vertoont met de hemel op het ogenblik van de waarneming.  Dan lees je de voornaamste aanwijzingen en de verklaring. Als de gelijkenis met de heersende toestand dan nog aanwezig is, kijk je naar de belangrijkste meteorologische elementen, zoals wind en neerslag om het meest waarschijnlijke weerverloop te bepalen.
De titel van dit boek zou de indruk kunnen wekken dat men gemakkelijk en binnen korte tijd zijn eigen weerprofeet kan worden. Die indruk is niet helemaal juist, waarschuwt Alan Watts. In zijn boek heeft hij  vele jaren ervaring verwerkt waar de lezer zijn voordeel mee doet.

Het Kleine Weerboek – Alan Watts

Uitgeverij Hollandia – 64 pagina’s – 12,99 euro

ISBN 9789064106385

Verkrijgbaar in de watersportboekhandel, maar ook online via deze link.

 

boek-leidraad_lrLeidraad voor het vaarbewijs

De ‘Leidraad voor het vaarbewijs’ is al aan zijn 11de druk toe en bevat naast praktijkvoorbeelden ook oefenvragen. Het cursusboek voor het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2 in Nederland, geschreven door Richard Vooren, is het resultaat van jarenlange lespraktijk. Opmerkingen en vragen van cursisten hebben in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van vorm en inhoud. De tekst is voorzien van duidelijke illustraties van Pieter Berkel . Het boek sluit af met vragen onderverdeeld per hoofdstuk en is een uitstekend hulpmiddel bij de studie voor het Vaarbewijs.

In deel 1 van dit boek worden de examenonderdelen uit de afbakening Examens Klein Vaarbewijs 1 behandeld: de wettelijke bepalingen, voortstuwingswerktuigen, veiligheidsmaatregelen en milieu, inrichten van de waterwegen en elementaire weerkunde en manoeuvreren.

In deel 2 worden de examenonderdelen uit de afbakening Examens Klein Vaarbewijs 2 behandeld: de wettelijke bepâlingen voor de ruime binnenwateren en navigatie op ruime binnenwateren.

De methodiek is gericht op het bijbrengen van inzicht en het geven van praktische tips.

Leidraad voor het Vaarbewijs – Richard Vooren

Uitgeverij Hollandia – 256 blz. – 19,99 euro

ISBN:9789064106361

Verkrijgbaar in de watersportboekhandel, maar ook online via deze link.