Evi strandt op 3e plaats in WK Laser Radial Oman

Toch nog een podiumplaats voor Evi Van Acker op het Laser Radial Wereldkampioenschap in Oman. Evi strandt op de 3e plaats en dat ‘stranden’ is wel toepasselijk. Bij de aanvang van de laatste wedstrijddag stond zij op een gedeelde eerste plaats samen met de Deense Anne-Marie Rindom en Marit Bouwmeester op drie.

Na vijf‘recalls’ kwam de vijfde finale race dus pas bij de vijfde poging op gang. De wind wakkerde aan tot 9 knopen. De voorbije dagen werden windsnelheid tot 15 knopen geteld en respectabele golven, wat van dit Wereldkampioenschap een van de meest uitdagende maakte.

Door de stevige weercondities zijn alle verdere wedstrijden vandaag afgelast en meteen zat vanmiddag 26/11 de laatste wedstrijddag er op. Evi kreeg dus geen kans om nog een en ander recht te zetten en deze derde podiumplaats is dus definitief.

In de laatste race werd Evi pas 25ste. In de eindstand totaliseerde ze 44 punten, vier meer dan de Deense Anne-Marie Rindom, die in de finale race ook pas 19de werd, maar dit resultaat kon ze schrappen, waardoor ze zich tot wereldkampioene kroonde.

De Nederlandse Marit Bouwmeester, de titelverdedigster, eindigde in de slotrace als 4de en kwam daardoor op gelijken punten met Anne-Marie Rindom. Die had echter een beter totaal zonder schrapresultaat, waardoor zij het goud pakte en Bouwmeester genoegen moest nemen met het zilver.

EviOman2LR
Evi lijkt op weg naar een abonnement op brons, vorig jaar haalde ze op het WK hetzelfde metaal, evenals op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Onze  twee andere landgenotes in de Laser Radiaal-klasse, Emma Plasschaert en Maité Carlier, eindigden respectievelijk als achttiende en 46e.

Met een derde plaats in de derde kwalificatiereeks en een tweede plaats in de derde finale race, mag Emma tevreden terugkijken op dit kampioenschap. Op termijn zal er ongetwijfeld meer regelmaat komen in haar prestaties en dan is de opvolging van Evi gewaarborgd.

Uit dit WK blijk nogmaals dat de strijd volgend jaar in Rio voor de Olympische titel een spannend onderonsje zal zijn, want na 11 wedstrijden in dit WK bedraagt het verschil slechts 13 punten tussen de top 5.

Eindstand (na 11 regatta’s – twee uitslagen vallen weg):

1. Anne-Marie Rindom (Den) 40 (1-8-(29)-1-7-5-4-5-7-2-(19))

2. Marit Bouwmeester (Ned) 40 (2-7-6-4-(51 BFD)-9-1-3-(10)-4-4)

3. Evi Van Acker (BEL) 44 (2-12-(51 BFD)-1-1-8-9-1-4-6-(25))

4. Tuula Tenkanen (Fin) 49 ((12)-4-2-8-6-(12)-2-10-1-9-7)

5. Josefin Olsson (Zwe) 53 ((20)-1-13-6-4-2-5-4-5-(23)-13)

Volledige uitslag WK Laser Radial Oman.

Foto’s: Lloyd Images.

https://sailing.laserinternational.org/regattauploads/Public/Results/OMAN.pdf