Watersportbeurzen  in beweging

Er waait een frisse wind in het watersportbeurzenlandschap. In Nederland had de Hiswa te water na onzalige tijden in IJmuiden een prima stek gevonden in Amsterdam Marina, maar na zes edities  houden ze het daar voor bekeken. Vanaf 2018 verhuist de HISWA te water naar de evenementenhaven Bataviahaven in Lelystad. Volgens de beursorganisator ligt Lelystad centraler ten opzichte van België en Duitsland dan Amsterdam. Daar zal dan wel enige creatieve aardrijkskunde aan te pas komen.

Doordat de Hiswa te water dieper naar het Noorden gaat en dichter gaat aanschurken bij het Friese watersportgebied en de daar gesitueerde watersportbeurzen, komt er op de zuidflank ruimte vrij. Dat vindt alvast de Belgian Boat Show die naast de indoor show in Gent op zoek was naar een locatie voor een in water show. In Breskens wordt de Belgian, Boat Show met open armen ontvangen, want de Bresiaanse ondernemers zien wel wat in de extra promotie van de vastgoedprojecten die daar op stapel staan.

Dat ze in Amsterdam en later in Lelystad niet zullen van wakker liggen van dit initiatief is begrijpelijk. Maar wordt de Nieuwpoort Boat Show het gras niet van onder de voeten gemaaid, stel dat er in de Nieuwpoortse steenwoestijn nog een grassprietje te vinden zou zijn? Net 3 weken na Breskens worden de exposanten verondersteld hun tenten op te slaan in Nieuwpoort.  Tussen Breskens en Nieuwpoort ligt wel een afstand gelijk aan  onze complete kustlijn.

Floating partners ?

Er doet zich echter nog een ander interessant fenomeen voor. Op hetzelfde moment dat de Belgian Boat Show zijn ‘Floating’ evenement in Breskens ontplooit, staan traditiegetrouw de Opendeurdagen van Jeanneau op initiatief van Marina Yachting Center op het programma in de Royal  North Sea Yacht Club in Oostende.
Dit jaar werd de recent opgerichte vereniging ‘Boating Partners’ uitgenodigd op deze opendeurdagen. Naast Marina Yachting Center zijn Knokke Boat , Altaïr, B-Mar en Radio Holland de stuwende krachten achter deze vereniging.  Zij ontplooien samen in Oostende een initiatieparcours voor de pleziervaarder met demo’s en proefvaarten.

Het wordt dus een druk najaar en de watersportliefhebber zal zijn tijd en aandacht moeten verdelen tussen de verschillende initiatieven. Benieuwd wie het meest adequate aanbod, de ideale locatie en het beste tijdstip weet naar voor te schuiven om  zo de gunst van de pleziervaarder te winnen. De bezoekers hebben het laatste woord.

Tekst: Leo Van Dorsselaer – Foto: Knokke Boat Rental