Kan mijn boot buiten overwinteren?

Als je jouw boot niet kunt plaatsen in een winterstalling of niet beschikt over een vorstvrije garage, dan kun je ook besluiten om de boot in het water te laten overwinteren. Helaas loop je dan wel een groter risico dat jouw boot beschadigingen oploopt bij een strenge en lange vorstperiode, zoals een kapotgevroren warmtewisselaar of motorblok. Maar daar valt iets tegen te doen en er zijn ook andere voordelen! Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Langer vaarseizoen

Op een vastgestelde datum gaat de boot vaak op het droge, en wordt de boot winterklaar gemaakt. Maar als we kunnen genieten van een lange nazomer, is het extra fijn om nog te kunnen varen. Dat wordt een stuk gemakkelijker als de boot nog niet in een winterstalling is geplaatst, maar op het water langs de wal is aangemeerd. In oktober werden nog aangename temperaturen boven de 20 graden gehaald. Dat maakt het wel heel verleidelijk om nog een lekker stuk te gaan varen.

Bespaar kosten

Afhankelijk van de ligplaats, kun je flink wat geld besparen op de kosten van een loods of de boot uit het water halen en later weer laten terug zetten. Ook voorkom je dat er schade kan ontstaan door het omvallen, omwaaien of het verkeerd stutten. Die financiële meevaller kun je dan weer uitbesteden aan iets anders.

Tref voorzorgsmaatregelen

Ondanks dat de boot op de wal zetten de voorkeur heeft, kiezen steeds meer booteigenaren om de boot in het water te laten. De meeste boten zijn namelijk geschikt om in het water te overwinteren, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen hebt getroffen tegen bevriezing. Dat spreekt voor zich. Het is daarom verstandig om hoogwaardige antivries aan te schaffen die geschikt is voor verschillende systemen zoals het scheepstoilet, het drinkwatersysteem en natuurlijk de bootmotor. Het grote voordeel van de antivries van Nautic Gear is dat je het niet meer hoeft te mengen. Daarmee bespaar je niet alleen op het onnodig verspillen van antivriesmiddel, maar zorg je er ook voor dat je de juiste verhouding antivries/water hebt. Hierdoor worden de bootmotor en leidingen optimaal beschermd.