Emirates Team New Zealand wint 35ste America’s Cup

Peter Burling, schipper van Emirates Team New Zealand , heeft  korte metten gemaakt met de verdediger van de America’s Cup,  Oracle Team USA met Jimmy Spithill aan het roer. De Amerikanen wisten maar een race te winnen, alvorens de Kiwi’s  zeven punten scoorden en de zo de wisselbeker veroverden.
In  totaal waren negen wedstrijden nodig, want Orcale Team USA had de ‘Qualifiers’ gewonnen en kreeg daardoor een voorgift van een punt bij de start van de Match Cup.

Na vier overwinningen op rij in het eerste weekend, was de spanning te snijden bij de start van het tweede weekend. Had Oracle iets kunnen verzinnen om zijn bootsnelheid op te voeren? De 6de race wist Jimmy Spithill te winnen, dat bracht de stand op 5 – 1 in het voordeel van Peter Burling.  Maar de volgende dag, 25 juni,  won New Zealand weer de beide races en kwam zo op matchpunt.

ac_win3Maandag 26 juni had hij genoeg aan  een race om het af te maken. De ‘Auld Mug’ gaat nu richting Nieuw Zeeland, een mooie revanche voor het team dat bij de vorige editie in 2013 in San Francisco verloor nadat het een 8-1 voorsprong uit handen gaf.  (Toen ging de wedstrijd om 9 gewonnen matchraces, nvdr.)
Emirates Team New-Zealand leerde van zijn fouten. Tijdens de voorbereiding van  de 35e America’s Cup maakten zij furore met  hun ‘cyclo-systeem’ ,  dat de klassieke handbediende grinders verving. Maar daar bleef hun innovatie niet bij. Ook de vorm van de foils wisten ze verder te  perfectioneren.

Het is niet alleen in het ontwerp dat Emirates Team New Zealand dominant is geweest. Op het water wonnen ze zeven van de negen startposities tegen Oracle Team USA. Peter Burling stuurde zijn boot tactisch briljant rond het racecircuit. Peter Burling en Emirates Team New-Zealand zijn waardige kampioenen. Jimmy Spithill was groot in de nederlaag en duidelijk emotioneel toen hij de Kiwi’s feliciteerde.

Kijkspektakel

De technologische ontwikkelingen hebben van de America’s Cup een ware kijksport gemaakt. 50 voets catamarans die ‘foilend’ match racen, waarbij alleen de foils het water raken en de machtige boten niet langer door het water zeilen maar over het water vliegen. Een kijkspektakel waar je stil van wordt.  De vergelijking met Formule 1 in het autoracen wordt vaak gebruikt, maar hier hebben we met een milieuvriendelijk variant te maken, geen bolides die brandstof slurpen. Je kijkt naar meesterlijk elegante vaartuigen die als reuze libellen over het water scheren. De matchrace formule waarbij boot-tegen-boot gestreden wordt,  maken het geheel nog extra spannend.

Maar de populariteit, daar wringt het schoentje. De  live verslaggeving is het slachtoffer van een exclusieve deal met FOX Sports. De beelden waren alleen te zien op betaalzender Fox Sports. Dat komt de populariteit niet ten goede, zoals Bert Kuijpers in zijn recentste ‘Flessenpost’-nieuwsbrief op  Nauticlink in een zeer lezenswaardig commentaar duidelijk maakt.
Zie:  Exclusieve deal met FOX Sports komt Nederlandse populariteit America’s Cup niet ten goede

Het is nog even afwachten om et weten wanneer de volgende America’s Cup zal plaats vinden, het enige punt dat zeker is, is dat het in Auckland zal worden.

Foto’s: © ACEA 2017 / Ricardo Pinto – Sander van der Borch

ac_win5