Laatst overgebleven Porsche Kineo speedboot onder de hamer

Liefhebbers van bijzondere boten kunnen deze week terecht op veilingwebsite Catawiki. Daar kan namelijk worden meegeboden op een unieke door Porsche ontworpen en ontwikkelde speedboot, de ‘Porsche Kineo 27’ powerboat’. Van deze bijzondere boot zijn in de jaren ‘90 slechts 3 prototypes gemaakt. Volgens Catawiki is de boot in de veiling daarvan het enige overgebleven exemplaar. Wie deze unieke speedboot wil kopen zal diep in de buidel moeten tasten. De verwachte opbrengst van de boot ligt tussen de 150.000 en 200.000 euro.

Productiekosten te hoog

porsche-kineo-27-powerboat_collectors-item-1990-2015-1_lrMet de gedachte om een ongekende motorboot te bouwen, ontwierp Porsche Design in 1987 de Kineo 27′ powerboat. Om voor het ontstaan van dit unieke pleziervaartuig te zorgen werd er door Porsche Design in totaal voor 4 miljoen dollar in de ontwikkeling en productie van de Porsche KINEO 27′ prototypes gestoken. De gestroomlijnde boot heeft 724 pk en haalt een maximale snelheid van de 128 kilometer per uur.

De perfectie waarmee de boot werd ontworpen eiste helaas wel zijn tol. Niet alleen alleen de hoge ontwikkelingskosten, maar ook de kosten voor massaproductie bleken extreem hoog. Daarom ging de Porsche KINEO 27′ motorboot na de bouw van de prototypes helaas nooit in productie.

Volgens Catawiki is er inmiddels al veel belangstelling voor de boot. ”De markt voor bijzondere boten heeft tijdens de crisis behoorlijk stil gelegen, maar nu het met de economie weer beter gaat zien we ook dat er weer meer vraag naar dit soort boten. Vooral in Arabische landen zijn ze gek op dit soort unieke boten”. Het hoogste bod staat inmiddels op 60.000 euro.

De veiling is te bekijken via www.catawiki.be/speedboot