UPDATE: Mislukt… Nieuwe recordpoging Ralph Tuijn in Technautic Row Challenge

Update: Wereldrecordpoging oceaanroeier Ralph Tuijn mislukt

Oceaanroeier Ralph Tuijn heeft zijn wereldrecordpoging, een solotocht over de Atlantische Oceaan, moeten staken (zie bericht hieronder). Hij vertrok zaterdag alleen met zijn roeiboot Algea vanuit Ferragudo in het zuiden van Portugal naar Zuid-Amerika. Maar na ruim een dag werd zijn boot door een enorme golf opgepakt.

Deze kwam na een salto weer op het water terecht, maar belangrijke apparatuur aan boord is daarbij gesneuveld, waardoor hij onder meer zijn positie niet meer kan bepalen.

Bron: Boot-aan-Boot, Nederland

OORSPRONKELIJK PERSBERICHT:

Op 16 december vertrekt Ralph Tuijn voor zijn vijfde oceaanoversteek. Hij gaat met zijn roeiboot “Algea” (spirits of pain and suffering) de Atlantische Oceaan voor de derde maal oversteken, solo en op eigen kracht. De tocht begint vanuit Ferragudo in het zuiden van Portugal en zal circa 50 à  55 dagen later eindigen op het Zuid-Amerikaanse vaste land van Cayenne in Frans-Guyana . Hiermee hoopt hij het huidige solowereldrecord,  welke op 96 dagen staat, met ruim een maand te verbreken.

In maart 2015 veroverde Ralph, als schipper van een vijf persoons crew, het wereldrecord tussen beide continenten voor teams wat hij terugbracht van 86 naar 52 dagen. Een record wat een jaar later sneuvelde en teruggebracht werd tot 50 dagen en 9 uur. Met een uiterst zwaar roeiregime, waarbij dag en nacht geroeid wordt en vier uur roeien afgewisseld wordt met twee uur rust, zal hij met zestien uren roeien per etmaal ook een greep doen om dit wereldrecord weer terug in zijn bezit te krijgen.

TechNautic_Ralph1Niet zonder gevaren

De expeditie is zeker niet zonder gevaren. Op eerdere expedities over de oceanen is Ralph aangevallen geweest door haaien en  zat hij dagenlang midden in enorme onweersstormen. Hij heeft ontberingen doorstaan als rottend voedsel wat hij moest zien te compenseren met het vangen van vissen en haaien. Een defecte watermaker zorgde ervoor dat hij moest overleven op regenwater. Een vrachtschip voer bijna over hem heen.  Negenmaal kapseisde hij als gevolg van heftige stormen en golven tot 10 meter hoog. Zijn ledematen raakten geïnfecteerd waardoor hij  bloedvergiftiging kreeg.

Hij roeide door het orkaanseizoen en wist op het nippertje te ontsnappen aan een orkaan met windsnelheden tot 275 kilometer per uur.

Dit alles was niet genoeg, want maanden roeien op de Grote Oceaan sloeg hij zo heftig om dat hij schipbreuk leed op een klein eiland. Hij dacht op een onbewoond eiland te zijn gestrand, maar na anderhalve dag vond hij een kleine Polynesische stam. Deze gaven hem onderdak en hielpen hem zijn boot te herbouwen zodat hij na twee maanden zijn tocht weer kon vervolgen.

De Indische Oceaan bracht wel het grootste gevaar op zijn pad waar oceaanroeiers zo voor vrezen.  Na 99 dagen werd hij in een storm tweemaal overvaren door een tanker. In vijf meter hoge golven moest hij zich zonder reddingsvest ruim acht uur drijvende houden waarna hij onderkoeld werd gered.

Ondanks al deze tegenslagen kijkt hij er naar uit om de vijfde oceaan ook over te roeien. Hoofdsponsors Technautic en Technolyt ondersteunen Ralph met producten van Humminbird, Nasa, Solara, Fusion, Railblaza, Navionics, Navisafe, Spot, BUFF , Jetboil, Forestia, Altra, Bynolyt, Cafflano en Timex.

Ralph zal half december naar Portugal afreizen om, als alles volgens plan verloopt, enkele dagen later  het ruime sop te kiezen. Na 50  à 55 dagen en bijna 6.000 kilometer zal hij dan begin februari  op de vaste bodem van het Amerikaanse continent voet aan land zetten.
Gedurende deze tocht is Ralph te volgen op de website www.oceanrower.eu