Belgische zeilers missen nipt podium tijdens EUROSAF Medemblik

Op zaterdag 27 mei werden de finales van de Eurosaf in Medemblik gevaren. De Belgen hadden een schitterende week maar konden het finaal niet afronden tegen de absolute wereldtop. In de Laser Radial begon Emma Plasschaert buitengewoon sterk aan de sailing week maar op de laatste dag viel de Oostendse terug naar de vierde plaats met nog kans op een medaille na de medalrace. Daarin werd ze echter gecontroleerd door de Deense vice-olympische-kampioene Anne-Marie Rindom. Maité Carlier eindigde vierde in de medalrace en sluit de week af op de tiende plaats, Emma Plaschaert mag beslist trots zijn op de vijfde plaats in dit veld met wereldtoppers. Later dit jaar wordt op hetzelfde vaarwater het WK Laser Radial beslecht.

De Japanse Manami Doi stond aan de leiding met 18 punten en had aan een 9e plaats in de medalrace genoeg  om de gouden medaille binnen te halen. Haar grootste tegenstander, Olympisch kampioene  Marit Bouwmeester nam de leiding, maar de Japanse wist met een 9e plaats het goud veilig te stellen. Tweede plaats dus voor Bouwmeester. Ze begon de week niet helemaal fit, maar de afgelopen dagen maakte ze een geweldige comeback. Derde was de Italiaanse Silvia Zennaro.

medem2_49r_lr

Bij de 49ers begonnen Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers de zeilweek met een overwinning en ze voegden daar nog twee zeges aan toe. Na twaalf wedstrijden stonden  ze op de derde plaats. De finale dag stonden nog eens drie reeksen op de agenda. Het eerste  podium zat er aan te komen voor dit team. Het werd behoorlijk spannend. Na de eerste race namen de Duitsers Erik Heil en Thomas Ploessel de derde plaats over van Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers.  Het werd een vierde stek voor Lefèbvre/Pelsmaekers, zij misten het podium met 4 punten.  Teamgenoten Levi Slap en Joachim D’Hondt vielen net buiten de top 10 en  eindigden op een verdienstelijke elfde plaats.

De Duitsers Fischer en Graf wonnen de gouden medaille  en verwezen Jorge Lima en Jose Luis Costa (Portugal) naar de tweede plaats.

Bij de Laserzeilers gingen Sam Vandormael en William De Smet in duel. De medalrace zat er nog niet in voor deze jonge talenten maar er werden toch mooie resultaten gevaren. William De Smet haalde een tweede plaats in de laatste wedstrijd maar eindigde toch achter teamgenoot Sam Vandormael (21ste). William De Smet werd 26ste.

Foto’s:  Klaas Wiersma / Delta Lloyd Regatta