Nederland blijft in 2016 grootste superjachtbouwer

Met achtien jachten met een totaalwaarde van 927 miljoen euro blijft volgens het jaarlijkse Superyacht IQ-rapport de grootste superjachtbouwer. Hiermee heeft Nederland een mondiaal marktaandeel van 21,6% in waarde binnen de categorie ‘jachten boven de 30 meter’. Daarnaast konden de Nederlandse werven tevens 18 opdrachten noteren.
Het Nederlandse superjachtcluster had in 2015 een recordjaar met de lancering van 22 luxe jachten met een totaalwaarde van 1,18 miljard euro. Niemand verwachtte dat de cijfers voor 2016 net zo hoog zouden zijn.

Volgens Export Manager Jeroen Sirag van HISWA Holland Yachting Group moeten de recente cijfers worden geplaatst in het kader van markttrends op lange termijn. “Het vergelijken van een specifiek jaar met het voorgaande jaar geeft geen goed beeld van de markt, aangezien de cyclus van superjachtopdrachten en -opleveringen geen lineair patroon volgt. De recordcijfers van 2015 lieten zien dat opdrachten al enkele jaren eerder waren toegenomen. Als je de laatste cijfers vergelijkt met die van twee jaar geleden – een toename in waarde van 662 miljoen euro in 2014 naar 927 miljoen euro in 2016 – dan is het duidelijk dat het merendeel van de vooraanstaande Nederlandse werven de groei geleidelijk voortzet. Daarnaast versterken zij de positie als onbetwiste favoriet onder eigenaars met de allerhoogste eisen.”

Ontwikkeling

Deze ontwikkeling in het Nederlandse marktaandeel van waarde in mondiale opleveringen, onderstrepen wat Sirag stelt. Het aandeel is namelijk toegenomen van 17,7% in 2014 tot 21,6% in 2016, waarbij het aandeel van 30,7% in 2015 een duidelijke uitschieter was. Leden van de HISWA Holland Yachting Group die jachten langer dan 30 meter bouwen – Amels, Claasen Shipyards, Feadship, Hakvoort Shipyard, Heesen Yachts, Moonen Shipyard, Mulder Shipyard, Oceanco, Royal Huisman, Storm Yachts en Vitters Shipyard– zijn ieder marktleiders binnen de eigen niche. De leden vertrouwen decennialang op de ervaring binnen de sector.

Foto: Feadship has launched the all-aluminium 35-metre motoryacht CID.

Meer informatie www.hiswa.nl