Ineos Team UK plaatst zich voor de finale van de Prada Cup

Nog tot 22 februari wordt in Auckland de Prada Cup betwist. Die zal uiteindelijk beslissen wie het mag opnemen tegen de titelverdediger Emirates Team New Zealand in de strijd om de 36ste America’s Cup .

Foto: © COR 36 / Borlinghi

Vorig weekend wist  Ineos Team UK zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van deze Prada Cup. Het team bleef ongeslagen in de Round Robins.

Een  ‘Round Robin’ wedstrijd is een competitie waarin elke deelnemer op zijn beurt alle andere deelnemers ontmoet. Een round-robin staat in contrast met een eliminatietoernooi, waarin deelnemers na een bepaald aantal verliezen worden uitgeschakeld.

De laatste manche was waarschijnlijk de meest ‘close’ race van het toernooi, met niet minder dan 9 positiewisselingen tussen Ineos Team UK en Luna Rossa Prada Pirelli.

De Italiaanse Challenger of Record vocht tot de laatste gijp van de laatste etappe in een race waarin de topsnelheden voor het eerst in de wedstrijd boven de 50 knopen uitkwamen. Sir Ben Ainslie kwam met  33 seconden voorsprong over de finish.

Met dat resultaat won de Britannia van het team uit de UK zijn  vijfde race op rij in de Round Robins, genoeg om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de PRADA Cup-finale.

De halve finales met daarin de eerste ‘knock out’ fase van de Prada Cup start op vrijdag 29 januari. Team Ineos heeft nu drie weken om hun AC75 verder te ‘fine tunen’.  Luna Rossa Prada Pirelli beschikt maar over een kleine week om hun boot te optimaliseren voor ze weer in het strijdperk treden tegen American Magic. Dit team werkt koortsachtig aan de herstelling van de boot na de dramatische crash tijdens de derde dag van de race.

De spectaculaire beelden van deze crash ziet u op de beelden hieronder.