Krijgt internationale bootshow voet aan de grond in Antwerpen?

MAS_SmallHet plan om een internationale bootshow op te zetten in Antwerpen nam drie jaar geleden concreet vorm. Door omstandigheden van persoonlijke aard hebben de  initiatiefnemers  dit ambitieuze plan spijtig genoeg  in de koelkast moeten stoppen. Maar blijkbaar zijn nu deze plannen weer van onder het stof gehaald.

Het opzet is een blijft een botenbeurs te organiseren die het lokale niveau overstijgt. De voortrekkers van het initiatief mikken op een rechtstreekse deelname van de grote internationale werven en merken. Pas op het tweede plan komt de lokale vertegenwoordiging in beeld, die gezien de omvang van de lokale markt maar  beperkte middelen kan inzetten. De combinatie van een in-water show met een aansluitende expo op het droge is een aanpak die internationaal veel bijval kent.

Antwerpen kan al zijn troeven uitspelen om een sterke  aantrekkingskracht op een internationaal publiek waar te maken, temeer daar de beurs heel dicht bij het hart van de stad zou plaatsvinden.

Maar de Antwerpse initiatiefnemers gaan niet over een nacht ijs, om hun project alle levenskansen te geven zoeken zij een partnerschap aan te gaan met een van de grootste Europese beursorganisatoren, namelijk met de Messe Düsseldorf. Dat is de organisator van onder meer de jaarlijkse indoor beurs Boot Düsseldorf, de grootste Europese overdekte watersportbeurs.

Messe Düsseldorf heeft als beursorganisator een wereldwijde ervaring en organiseert beurzen in o.a. Shangai, Hong Kong en Singapore. De gesprekken die de Antwerpse voortrekkers van deze nieuwe watersportbeurs met de top van Boot Düsseldorf voeren, zouden voor beiden een win-win situatie kunnen opleveren, ook al hebben ze een typsiche Antwerpse uitdrukking*  een beetje tegen.

Het is geen geheim dat Boot Düsseldorf met argusogen de groei van de watersportbeurs in het Zuid-Franse Cannes  volgt. Antwerpen heeft strategisch een centralere  ligging en biedt de mogelijkheden om de succesformule van Cannes waar te maken. Afwachten of het  voorzichtig optimisme in de sector zich doorzet  en of het water tussen Antwerpen en Düsseldorf niet te diep is.

(*Met alle chinezen, maar niet met den dezen.)