Team 0 Backtow lifejacket zorgt voor rugwaarts slepen

Als een bemanningslid overboord gaat terwijl hij vastzit aan de veiligheidslijn van zijn reddingsvest aan een varende boot is zijn/haar leven in onmiddellijk gevaar. Door de benen, die naar achter gedwongen worden door de snelheid, wordt het hoofd onderwater gedrukt door de langskomende golven en is ademen onmogelijk geworden. Zelf de sterkste bemanningslid kan zijn/haar gezicht niet vrij houden van het water bij de voorgaande vaart bij welke snelheid dan ook. Met het Team O Backtow lifejacket is dit te vermijden. Door de “Backtow Technology”draait in een MOB situatie het gezicht van de drenkeling naar boven en blijft boven water zolang de drenkeling voort gesleept wordt naast de boot in het water.

teamobacktow-graphic-black_lrDe jonge ontwerper Oscar Mead studeerde aan de Universiteit in 2011 toen hij hoorde over een tragisch ongeval tijdens een offshore race in het Engels kanaal waarbij een ervaren zeiler zijn leven verloor.  Oscar’s reactie was dat deze dood te voorkomen was en leidde tot onderzoek op dit gebied naar het gemeenschappelijk falen in huidige zwemvest normen, in het bijzonder het harnas gedeelte met veiligheidslijn en startte dit gedeelte te herontwerpen.

Na vier jaar grondig testen, met inbegrip van meerdere persoonlijke duiken vanaf vaartuigen in ijskoud water, was hij klaar om octrooi aan te vragen voor zijn nieuwe Backtow-technologie.

Innovaties zijn altijd moeilijk om op de markt te brengen  en de TeamO Backtow lifejacket was geen uitzondering, maar in 2016 waren alle industrie standaardtests (ISO test normen) klaar om tijdig te worden gelanceerd op de prestigieuze METS-beurs in Amsterdam in 2016.

De BackTow lifejacket geeft de bemanning de tijd om de boot te stoppen om de drenkeling te redden en zonder verwonding uit het water te krijgen. De lijn aan het reddingsvest is sterk genoeg om de drenkeling uit het water te halen met bijvoorbeeld de grootzeilval.

Prijze : Team O Coastal 170N € 260,= incl BTW / TeamO Ocean 275N € 350,= incl BTW

Voor meer informatie www.nordicmarine.nl en te koop via de website van Nordic Marine of de watersportwinkels