Nieuwe Amel 50

De Franse werf Amel onthult haar nieuwste model en voorziet de officiële lancering op het Cannes Yachting Festival in september 2017. Met dit  15 meter zeiljacht wil de werf uit La Rochelle een bredere doelgroep aanspreken, met meer toegankelijke afmetingen en prijzen.  Natuurlijk, de AMEL 50 is ontworpen om rond de wereld te varen. Maar met haar minder uitdagend romplengte wordt de toegang tot jachthavens gemakkelijker en breiden de navigatiemogelijkheden uit. Een oplossing voor zowel de korte termijn als lange tochten op zee.

Terwijl de ketch-getuigde jachten op het programma blijven staan, heeft Amel voor deze nieuwe 50-voeter voor sloeptuigage gekozen. Volgens architect Olivier Racoupeau is de ontwikkeling van technieken zoals gemotoriseerde oprollers, dusdanig  dat het manoeuvreren van een 50-voets sloep-getuigd jacht vandaag  veel gemakkelijker is, ketch tuigage is niet meer nodig op een boot van deze omvang.

Een nieuw ontworpen romp

Een van de innovaties op dit nieuwe model is de keuze van een rechte boeg, een ommezwaai van de gewoonten van de scheepswerf. De waterlijn wordt langer wat zorgt voor betere prestaties en waardoor het voorste deel van de boot ruimer wordt. De toevoeging van een boegspriet houdt het anker en de ketting weg van de romp en vorm de basis voor extra zeilen  zoals een asymmetrische spinnaker of code-0.

De nieuwe Amel 50 is geschikt voor zes personen, dankzij de twee grote hutten met elk een tweepersoonsbed en een cabine met stapelbed. Er is veel bergruimte; onder de bedden en de banken, in de kasten en lockers. De kombuis, gepositioneerd in de stuurboord doorgang, biedt een zeer royale leefruimte in de salon. De kaartentafel bevindt zich links van de ingang aansluitend op het salon. De centrale kuip zorgt voor de veiligheid van de gasten op zee.

AMEL 50 – technische specificaties

Romplengte: 15,51 m
Ballast 5,35 t
Lengte waterlijn 14,50 m
Breedte: 4,06 m
Gewicht: 18,75 t
Grootzeil: 62 m²
Genua: 64 m²
Dieselmotor: 110 PK
Hoogte vanaf de waterlijn: 22,5 m
Brandstof tank capaciteit 675 liter
Zoet water tankinhoud: 600 liter

Breng een virtueel bezoek aan de Amel 50